Vanglate pressiesindaja Teele Sihtmäe selgitas, et kauem kui 30 päeva kinni peetavad saavadki vabaks karistuse kandmise viimasel tööpäeval. Selle määrab vangistusseaduse § 75 lõige 1: kinnipeetav vabastatakse viimasel karistuspäeval võimalikult vara, kuid mitte hiljem kui kell 12.00.

Kui vabastamise päev langeb riiklikule pühale või puhkepäevale, vabastatakse kinnipeetav viimasel tööpäeval enne riiklikku püha või puhkepäeva. Kuna Kobina välja saamise kuupäev langes laupäevale ehk puhkepäevale, saigi ta vabaks päev varem.

Enne vangi minekut taotles Malle Kobin mitu korda vangistuse edasi lükkamist, võites nii endale lisaaega vabaduses. Esimese, maakohtu otsuse järgi pidi Kobin vangi minema lausa neljaks ja pooleks aastaks, aga Kobin kaebas otsuse edasi ja ringkonnakohtus leiti, et Kobinale piisab ka kuuest kuust vangistusest.

Kolme päeva pärast 70-aastaseks saav Kobin mõisteti süüdi viie alaealise kasulapse käe ja jalaga löömises, mitmeks päevaks luku taha panemises ja ühe koha peal tundideks seisma sundimises. Pärnu maakohtu lahendi kohaselt pani Kobin need kuriteod toime aastatel 2016–2019. Prokuratuur suutis koguda 12 kuriteo tõendeid. Eesti Päevalehega vestelnud allikate sõnul oli aga kuritegusid oluliselt rohkem, ka enne aastat 2016. Need on aga seaduse silmis vananenud.

Pärast aasta ema tiitli saamist 2013. aastal ütles nelja poja ja ühe tütre ema Malle Kobin intervjuus Postimehele: „Mina ei ole selline pehme ja leebe."

Pärast Kobina kohtuotsuse jõustumist võttis naisliit temalt aasta ema tiitli ära.

Tallinna ringkonnakohtus toimunud istungil ütles Kobin Eesti Päevalehele antud intervjuus, et tagantjärele mõeldes oli nii mõndagi, mida ta oleks võinud teistmoodi teha. Näiteks selle asemel, et poeskäigu ajaks kasupoeg tuppa luku taha panna, oleks võinud teda valvama hoopis naabrinaise kutsuda. Ent Kobina sõnutsi oli lihtsam poiss luku taha panna.

Kobin pole end siiani süüdi tunnistanud. "Neid karistusmeetodeid, mis mulle süüks pannakse, ei ole meie peres mitte kunagi kasutatud," ütles Kobin pärast seda, kui ta oli juba süüdi mõistetud.