Lee pöördus kohtusse 2014. aastal pärast seda, kui kristlaste pagariäri Belfastis keeldus tegemast talle torti kirjaga „Toetage geiabielu”, vahendab BBC News.

Perekonnaettevõte Ashers teatas, et see hüüdlause on vastuolus nende kristlike tõekspidamistega.

Euroopa inimõiguste kohus keeldus Lee kaebust arutusele võtmast, teatades, et ta ei ole ammendanud kõiki võimalusi Suurbritannia kohtutes.

Lee on väitnud, et keeldudes tema tellimust täitmast, diskrimineeris pagariäri teda seksuaalse orientatsiooni ja poliitiliste vaadete alusel.

Algse kohtuprotsessi ja sellele järgnenud apellatsiooniprotsessi Lee Briti kohtutes võitis, aga 2018. aastal ei nõustunud Suurbritannia ülemkohus madalamate kohtute otsusega ja tegi otsuse pagariäri kasuks.

Lee viis asja seejärel Euroopa inimõiguste kohtusse.

Euroopa inimõiguste kohus teatas täna, et asja ei saa arutusele võtta, sest Lee ei olnud kodumaal ühelgi hetkel appi võtnud Euroopa inimõiguste konventsiooni.

„Hageja ei võtnud riigisiseste protseduuride ühelgi hetkel appi õiguste konventsiooni,” öeldakse otsuses. „Toetudes ainult riigisisesele õigusele jättis hageja riigisisesed kohtud ilma võimalusest arutada võimalikke tõstatatud konventsioonialaseid küsimusi ning palus selle asemel kohtul üle võtta riigisiseste kohtute roll. Et ta ei suutnud ammendada riigisiseseid abinõusid, ei olnud avaldus vastuvõetav.”

Asja uurisid ja otsuse tegid seitse Euroopa inimõiguste kohtu kohtunikku, kes tegid otsuse häälteenamusega.

Lee väljendas pettumust, et asi „tehnilise” asja pärast tagasi lükati.

„Kelleltki meist ei peaks oodatama, et nuputame välja ettevõtte omanike tõekspidamised, enne kui läheme nende poodi või maksame nende teenuste eest,” ütles Lee.