Professor Toivo Maimets – uue teadusnõukoja juht, Tartu ülikooli rakubioloogia professor

Toivo Maimets

Maimets oli 2003.–2005. aastani Eesti haridus- ja teadusminister. Ta on õppinud Tartu ülikoolis bioloogia ja keemia õpetajaks, Moskva ülikoolis pälvis ta molekulaarbioloogia kandidaadikraadi, 1991. aastal kaitses ta Tartu ülikoolis molekulaarbioloogia doktorikraadi.

Dr Mait Altmets – Põhja-Eesti regionaalhaigla infektsioonikontrolli talituse vanemarst-talituse juhataja

Mait Altmets

Dr Jaanus Harro – Tartu ülikooli neuropsühhofarmakoloogia õppetooli juhataja, psühhofüsioloogia professor

Jaanus Harro

Dr Ruth Kalda – Tartu ülikooli peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi juhataja

Ruth Kalda

Kalda on juhtinud Tartu ülikooli COVID-19 seireuuringut. Sellest on muu hulgas selgunud, et detsembri seisuga olid viirusevastased antikehad 82 protsendil elanikest ning 88–90 protsendil eakatest. Viimati avaldatud uuringus käsitleti juba ka omikrontüve Eestisse jõudmist.

Professor Pärt Peterson – molekulaarimmunoloogia professor ja bio- ja siirdemeditsiini instituudi biomeditsiini osakonna juhataja

Pärt Peterson

Kaasprofessor Margus Varjak – Tartu ülikooli viroloogia kaasprofessor

Margus Varjak

Professor Triin Vihalemm – Tartu ülikooli kommunikatsiooniuuringute professor

Triin Vihalemm

Teadusnõukoja juhi Toivo Maimetsa sõnul pidas ta uue koosseisu koostamisel silmas, et esindatud oleksid nii immunoloogia, viroloogia kui ka sotsiaalteaduste valdkonnad, kuid ka arstiteaduse ja laiemalt rahvatervishoiu esindajad. „Asume tööle ajal, kui maailma on vallutanud koroonaviiruse omikronitüvi ning värsked teadusandmed muutuvad pidevalt. Esimese ülevaate anname valitsusele juba järgmisel nädalal.“

Uues teadusnõukojas ei jätka ükski eelmise koosseisu liige, olgugi et Maimets pidas alles detsembri lõpus võimalikuks, et osa esimesest koosseisust siiski jätkab. Ta viitas toona, et siiski mitte kõik – Andres Merits ütles ise, et tahaks taas teadustööle pühenduda.

Mis saab aga teadusnõukoja senisest juhist Irja Lutsarit, kas ja mis roll võiks tal edaspidi olla? „Ma olen temaga palju rääkinud, oleme head tuttavad pikka aega. Loomulikult on ta nõus alati konsulteerima. Saan talle helistada ja küsida nõu,“ ei näe Maimets takistusi ka edasises koostöös.

Maimets on varem tõdenud, et kuna koroonakriisi probleem on meditsiinist laiem, peaks loodavasse teadusnõukoja koosseisu kuuluma kindlasti ka sotsiaalteadlasi. Samuti on ta avaldanud arvamust, et avalikkusele edastatavad sõnumid võiks olla selgemad. Niisiis ongi uues koosseisus kommunikatsiooniuuringute professor Triin Vihalemm.