Üleriigiliste rahutuste eskaleerumise tõttu palus president Kasõm-Žomart Tokajev öötundidel abi Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsioonilt (KJLO), märkides, et välismaal koolitatud "terroristlikud jõugud" on hakanud üle võtma strateegilisi rajatisi, vahendab BBC.

Vaatamata Tokajevi otsusele valitsus laiali saata ja gaasihinda langetada jätkuvad Almatõs ja teistes suuremates linnades juba mitmendat päeva meeleavaldused ja kokkupõrked. Elukalliduse tõusust ajendatud protestidel nõutakse nüüdseks režiimivahetust ja suuremat demokraatiat.

Välispoliitilise mõttekoja Chatham House Kesk-Aasia ekspert Kate Mallinson märkis, et protestide taga on “väga sügavalt juurdunud ja pulbitsev viha ja pahameel selle üle, et kasahhi valitsus ei ole suutnud oma riiki moderniseerida ega vastu võtta reforme, mis mõjutaksid inimesi kõigil tasanditel”.

Tokajev on protestide tõttu kehtestanud üleriigilise eriolukorra, mis hõlmab öist liikumiskeeldu ja üleüldist massikogunemiste keeldu, ning lubanud, et annab meeleavaldustele "karmi vastuse".

Kasõm-Žomart Tokajev ja Vladimir Putin

Täna varahommikul teatas riigipea, et palus "riigi stabiliseerimisel" toetust KJLO-lt — sõjaliselt liidult, kuhu kuuluvad Venemaa ja veel viis SRÜ riiki (Armeenia, Kasahstan, Tadžikistan, Kõrgõzstan ja Valgevene).

KJLO esimees Armeenia peaminister Nikol Pašinjan tegi selle peale avalduse ja teatas, et allianss saadab "rahuvalvejõud" Kasahstani ja seda “piiratud ajaks”.

"Vastuseks [president Tokajevi] abipalvele ning arvestades ohtu Kasahstani riiklikule julgeolekule ja suveräänsusele, mis on muu hulgas põhjustatud välisest sekkumisest, otsustas KJLO kollektiivne julgeolekunõukogu saata kollektiivsed rahuvalvejõud Kasahstani Vabariiki vastavalt kollektiivse julgeolekulepingu artiklile 4,” märkis Pašinjan.

USA välisministeerium teatas, et “jälgib tähelepanelikult” Kasahstanis toimuvat ning kutsub võime ja meeleavaldajaid üles vaoshoitusele.