"Rahutused on toimunud Mangõstau ja Almatõ oblastites ja Almatõ linnas. Viimastel tundidel on tulnud info ka rahutustest Atõraus, Aktobes. Sündmused on seni toimunud pealinnast Nur-Sultanist kaugel," kirjeldas Tirs kohapealset olukorda. "Meie saatkonna kolleegidest ei ole otseselt Almatõs inimestega kontaktis oldud."

Infot toimuva kohta on saadud Euroopa Liidu delegatsiooni ja liikmesriikide käest, kelle peakonsulaadid paiknevad rahutuste tulipunktis Almatõs.

Rahvarahutused pole saatkonda puudutanud ka kaudselt - Kasahstanis paiknevate eestlaste huve ega õigusi pole meeleavaldustega seoses olnud tarvis veel kaitsta.

"Saatkonna poole ei ole Eesti kodanikud abi saamiseks pöördunud," märkis Tirs. Ka ministeerium pole sealsetelt eestlastelt meeleavaldustega seoses abipalveid kuulnud. "Lühiajaliselt Kasahstanis ennast viibivaks pole keegi ennast registreerinud. Rahvastikuregistri andmetel elab Kasahstanis 29 Eesti kodanikku."

Ühes linnas kaos, teises rahu

Tirs märkis kella 14.30 paiku, et olukord näib Nur-Sultanis hetkel olevat rahulik.

"Kell 16:00 kohaliku aja järgi (kell 12:00 Eesti aja järgi) teatati ka Nur-Sultanis erakorralise seisukorra kehtestamisest alates tänasest kuni 19. jaanuarini. See tähendab ka öist liikumiskeeldu (komandaditundi) ajavahemikus 23:00 – 07:00 hommikul," teatas Tirs.

Lisaks liikumiskeelule rakendas Kasahstani valitsus üleriiklikult ka mobiil- ja internetiside katkestamist. Mõneti on see mõjutanud ka Eesti saatkonna tööd - üldised meilid, Whatsapp'i sõnumid ega sotsiaalmeediavood ei uuene -, kuid side kodumaaga on sealsetel ametnikel siiski olemas ning Välisministeeriumi hinnangul see saatkonna tööd liiga palju ei sega.

"Põhjus võib olla selles, et valitsus soovib vähendada nii rahutuste laienemist," oletas Tirs katkestuse põhjuste kohta. "Eesti kodanikele on soovitus pöörduda telefoni teel abi saamiseks konsulaarabi üldtelefonile: +372 5301 9999."

"Kasahstanis on ohutu"

Välisministeerium on uuendanud Kasahstani puhul reisihoiatust: Almatõ ja Mangõstau oblastites ning Nur-Sultanis on rahvarahutuste tõttu kehtestatud eriolukord, mistõttu soovitatakse hoiduda rahvakogunemistest ning järgida kohalike ametivõimude korraldusi.

Tirsi kirjeldatu kohaselt on välismaalastel hetkel riigis viibimine ohutu.

"Kasahstanis on ohutu, soovitame hoiduda rahvakogunemistest. Subjektiivne ohutuse tunne võib olla häiritud, kui näiteks sotsiaalmeediakanalites, sõnumiteenustes sõnumid ei liigu," märkis suursaadik.