„Vastavalt Kasahstani Vabariigi konstitutsiooni paragrahvile 70 otsustan: võtta vastu Kasahstani Vabariigi valitsuse tagasiastumine,” öeldakse presidendi täna allkirjastatud määruses, vahendab Interfax. Peaministri kohusetäitjaks määrati Alihan Smailov, kes oli seni asepeaminister. Presidendi määruse järgi jätkavad valitsuse liikmed kohusetäitjatena kuni uue valitsuse ametisse kinnitamiseni. Senise valitsuse peaminister oli Askar Mamin, kes määrati ametisse 2019. aasta veebruaris.

Teisipäeva õhtul toimusid riigi suurimas linnas Almatõs massilised protestiaktsioonid, mis lõppesid alles umbes 4.30 ajal hommikul. Sanktsioneerimata rongkäigud, mis kasvasid üle kokkupõrgeteks politseiga ja massirahutusteks, algasid linna ääres. Pealtnägijate ja meedia teatel marssisid massid üht peatänavat pidi Vabariigi väljaku suunas, kus asuvad linnaadministratsioon ja riigipea kohalik residents. Vabariigi väljakul toimuski peamine vastasseis meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vahel. Kasutati šokigranaate ja pisargaasi.

Meeleavaldajate grupid jätkasid hiljem proteste lähedal asuvatel tänavatel ja linna teistel väljakutel. Sotsiaalmeedias avaldatud videotest on näha, et lõhuti ja süüdati mitu politseiautot. Varahommikul teatati, et rahutused puhkesid uuesti. Vabariigi väljak on blokeeritud soomukitega ja linna erinevatest osadest on kuulda šokigranaatide plahvatusi. Linnas ei tööta ühistransport ja peatused olid hommikul täis inimesi, kes püüdsid tööle sõita.

Kasahstani siseministeerium teatas, et ühiskondliku korra rikkumise eest on vahistatud üle 200 inimese ja 95 siseasjade organite töötajat on vigastada saanud. Aktöbe linna politseinikud teatasid, et on „koos rahvaga” ega kavatse rahva vastu kätt tõsta, vahendas täna portaal Orda.kz.

Portaal teatas ka, et Aktöbe oblastivalitsuse juures on tuhat meeleavaldajat, kes süütavad lõkkeid, et sooja saada. Meeleavaldajad nõuavad alates eilsest oblasti akim’i ehk juhi ametist lahkumist, vahendab Interfax.

Orda.kz-i Telegrami kanalis avaldati video, milles politseinikud seisavad oblastivalitsuse juures, aga ei tõrju rahvast ega vahista kedagi. Inimesed skandeerivad „politsei on rahvaga”. Ka Mangistau oblasti keskuses Aktaus on keskväljakul tuhandeid inimesi, peamiselt on need erinevate ettevõtete töölised.

Meeleavaldused said Kasahstanis alguse uue aasta esimestel päevadel riigi lääneosa naftapiirkonnas Žangaözenis ja Aktaus vedelgaasi kahekordse hinnatõusu vastu. President Tokajev andis korralduse moodustada valitsuskomisjon olukorraga tegelemiseks. Eile teatati, et protestijate peamine nõudmine täidetakse ja gaasi hinda langetatakse.

Protestid aga ei vaibunud ja levisid ka teistesse linnadesse, sealhulgas riigi suurimasse linna Almatõsse.

Tokajev kutsus inimesi mõistlikkusele ning mitte alluma provokatsioonidele seest ja väljast. Ta ütles, et üleskutsed rünnata tsiviil- ja sõjaliste ametkondade teenistusruume on ebaseaduslikud.
Tokajev teatas, et „võim ei kuku”, aga riigil ei ole vaja mitte konflikti, vaid vastastikust usaldust ja dialoogi.

Hiljem kehtestas Tokajev Mangistau oblastis ja Almatõs eriolukorra kuni 19. jaanuarini. See näeb ette komandanditundi kella 7-st 23-ni, massiürituste ja streikide keeldu, relvade, laskemoona ja alkoholi müügi keeldu, relvade ja laskemoona konfiskeerimist inimestelt ning tähtsate objektide tugevdatud kaitset. Piiratud on ka Almatõsse sissesõit ja sealt väljumine, kontrollitakse dokumente, inimesi ja transpordivahendeid.