„Valitsuskomisjon kohtus aktivistidega, kes on kogunenud Aktau linnas Õntõmaki väljakule. Kohtumisel tehti teatavaks otsused, mis langetati läbirääkimiste käigus Aktau linna algatusgrupiga, nimelt vedelgaasi hinna langetamise kohta ja Mangõstau oblastis 50 tenget liitrihinnaks määramise kohta,” öeldakse teates, vahendab Interfax.

50 tenget on praeguse kursi järgi kümme eurosenti.

Lisaks sellele anti garantiid, et väljakul viibivaid inimesi vastutusele ei võeta. Pooled leppisid kokku, et kõik tekkivad küsimused lahendatakse konstruktiivse dialoogi kaudu kehtiva seadusandluse raames.

Kasahstani lääneosas on alates üleeilsest toimunud meeleavaldused vedelgaasi hinnatõusu vastu. Hind tõusis uuest aastast 60 tengelt (12 eurosendilt) 120 tengele (24 eurosendile) liitrilt.

Meeleavaldajad skandeerisid „gaas 50”, nõudes, et hind langetatakse hoopis 50 tengele, mitte 80–90 tengele, nagu lubas valitsus.

Mitmetes Kasahstani linnades toimusid täna toetusmeeleavaldused. Lisaks vedelgaasi hinna langetamise nõudmisele hakati nõudma ka rahva heaolu parandamist, valitsuse tagasiastumist ja muud. Nõuti ka riigi pikaaegse valitseja Nursultan Nazarbajevi poliitikast lahkumist.