"Pole veel ametlikult kinnitatud," ütles Kalda täna Delfile. "Räägitud sel teemal on," lisas ta. Sel nädalal peaks teadusnõukoja juht ja Tartu ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets esitlema valitsusele koja uut koosseisu.

Kalda on juhtinud Tartu ülikooli COVID-19 seireuuringut. Sellest on muu hulgas selgunud, et detsembri seisuga olid viirusevastased antikehad 82 protsendil elanikest ning 88–90 protsendil eakatest. Viimati avaldatud uuringus käsitleti juba ka omikrontüve Eestisse jõudmist.

"Meie uuringutulemused näitavad päris head antikehade levimust, kuid me ei tea, kui hästi suudavad need meid uue viirusetüve eest kaitsta," ütles Kalda tehtud töö tutvustamisel. Tema sõnul suurendab tõhustusdoosi tegemine kaitset raske haigestumise eest mitu korda.

Valitsust koroonakriisi küsimustes nõustava teadusnõukoja eelmine koosseis saadeti peaminister Kaja Kallase initsiatiivil möödunud aasta lõpus laiali. TÜ meditsiinilise mikrobioloogia professori Irja Lutsari juhitud nõukotta kuulusid ka psühholoog Andero Uusberg, haiglajuht Peep Talving, arst ja õppejõud Pilleriin Soodla, viroloog Andres Merits ning matemaatik Krista Fischer.

Postimees kirjutas täna, et Toivo Maimets on rääkinud ka Peep Talvinguga ning et Krista Fischer lubanud aidata prognoosidega, ent uue koosseisuga tema ei liitu.