2. jaanuaril tulid Žangaözeni tänavatele sajad vedelgaasi ehk LNG hinnatõusust raevunud inimesed. Meelt avaldati kogu öö, vahendab Eurasianet.

Meeleavaldajad nõudsid, et hinda alandataks 120 tengelt (24 eurosendilt) liitrilt 60 tengele (12 eurosendile) liitrilt.

Võimudel oli raskusi hinnatõusu põhjuse selgitamisega ning esitati konkureerivaid ja vastukäivaid teooriaid. Kohalikud ametnikud süüdistasid suurt nõudlust. Energiaministeerium viitas tehnilisele põhjusele ehk LNG-ga elektroonilisele kauplemisele ülemineku lõpule viimisele rahvusvahelisel turul 1. jaanuaril, mis tekitas hindade kõikumise vastavalt pakkumisele ja nõudmisele.

Energiaminister Magzum Mirzagalijev väitis aga, et gaasitanklaid kahtlustatakse hinnakokkulepetes.

Mangõstau oblasti tanklad on järeleandmisena langetanud LNG hinna 85–90 tengele, aga see ei ole vaigistanud vihaseid meeleavaldajaid Žangaözenis, kellega on ühinetud ka mujal Kasahstanis.

Väiksemad meeleavaldused on toimunud ka teistes riigi lääneosa naftapiirkonna linnades, mis on tuntud oma protestipotentsiaali poolest. Aktaus oli eile näha meeleavaldajate ja politseinike kokkupõrkeid. Rahutu oli ka Aktöbes. Samuti teatati streikidest kahel naftaväljal Mangõstau oblastis.

Veel ühes naftalinnas Atõraus vahistas politsei tuntud kodanikuõiguste kaitsja Maks Bokajevi, kes on 2016. aasta protestide eest vangis istunud.

Protestid levisid Kasahstani lääneosa naftapiirkonnast ka väljapoole, sealhulgas pealinna Nur-Sultani, kus vahistati kolm inimest, ja riigi suurimasse linna Almatõsse, kus toimusid preventiivsed vahistamised.

Meeleavaldajaid ei ole rahuldanud valitsuse andmed, et LNG keskmine hind Kasahstanis – 110 tenget (22 eurosenti) liitrilt – on SRÜ riikide hulgas madalaim.

Kasahstani president Kasõm-Žomart Tokajev andis valitsusele käsu uurida kiiresti olukorda Žangaözenis. Mõned meeleavaldajad olid nimelt hakanud esitama poliitilisi nõudmisi, sealhulgas nõuti oblasti kuberneri Nurlan Nogajevi ametist lahkumist.

„Oblastite ja linnade akim’id (kubernerid ja linnapead – toim) peab valima rahvas. Meil ei ole vaja Akorda (presidendipalee – toim) saadetud marionette ja tööpõlgureid,” ütles Žangaözeni elanik Žolaman Seilov. „Eile ütlesid kohalikud juhid, et neil ei ole gaasi hindadele mõju. Meil ei ole vaja juhte, kes ei suuda põletavaid probleeme lahendada.”