Kohtusime viimati siin saates siis, kui tahtsite presidendiks kandideerida, aga see ei õnnestunud. Kas tagantjärele kahju ka on?

Loomulikult on. Ainukese presidendikandidaadina tegin ju üle-eestilise tuuri, käisin kõik maakonnad läbi, mul oli rohkem kui 50 kohtumist rahvaga. Kahjuks ei õnnestunud meil riigikogus oma kandidaati välja panna. 19 häält meil oli, aga 21 oli vaja. Paljud teiste erakondade saadikud ütlesid, et annaksid hea meelega minu toetuseks allkirja, aga – ei lubata.

Kuidas teile uus president meeldib?

Tänane president on üsna hea valik. Ta on oluliselt väärikam eelmisest presidendist. Ta ei ole ühiskonna lõhestaja ja kahte leeri jagaja. Alar Karis kannab selle rolli kenasti välja.

Kuidas meeldis teile Karise uusaastatervitus?

See oli selline traditsiooniline. Arvestades praegust geopoliitilist olukorda oleks oodanud täpsemate ja ajakohasemate momentide väljatoomist. Üldiselt võib rahule jääda.

Kuidas passivad Jüri Ratasele teie mantel ja kingad ehk siis, kuidas saab ta hakkama riigikogu esimehe ametis?

Noh, üldiselt võib rahul olla. Suur osa tööst on ju niikuinii protseduuriline. Muu diplomaatiline töö avalikkuses välja ei paista. Ühe etteheite siiski teen. Me tähistasime Vabadusssõja ausamba juures pidulikult Vabadussõja vaherahu väljakuulutamist. Pandi pärgi, orkester mängis, kaitseminister pidas ilusa kõne ja piiskop Põder.

Ja Ratas ei tulnud?

Ei olnud presidenti, ei olnud riigikogu esimeest, ei olnud peaministrit. Ei olnud ka kaitseväe juhatajat. Sellist käitumist ei pea ma väärikaks.