Pole teada, kui palju meeleavaldajaid viga sai. Eile päeval räägiti kahest vigastatust, vahendab Hollandi ringhääling NOS.

Meeleavalduste keelust ja turvariskipiirkonnaks kuulutamisest hoolimata täitus Amsterdami Museumpleini väljak juba kella 12.30 ajal inimestega, teatas politsei. Seejärel anti välja erakorraline korraldus väljakult lahkuda.

Politsei teatel püüti alguses väljak tühjendada suulise hoiatuse abil. Kui see ei õnnestunud, toodi kohale eriüksus ja politseinikud olid sunnitud jõudu kasutama.

Politsei teatas, et asjad läksid käest ära, kui meeleavaldajad püüdsid Paulus Potterstraatil politseitõketest läbi murda. Seal said ka politseinikud viga ja kasutati politseikoera abi. Viga saanud politseinike seisund on asjaolusid arvestades hea ja nende vigastamises kahtlustatavad peeti kinni.

Linnavalitsus, politsei ja prokuratuur keelasid meeleavalduse ära, sest oli signaale, et inimesed tahavad tulla Museumpleinile relvadega ja olid valmis vägivalda kasutama.

Keelust hoolimata oli linnavalitsuse teatel Museumpleinil ühel hetkel 10 000 meeleavaldajat. Pärast piirkonna tühjendamist läks osa rahvast Westerparki parempopulistliku erakonna Demokraatia Foorum (FvD) meeleavaldusele. FvD-l oli meeleavalduseks luba tingimusel, et osaleda võib kuni 2000 inimest ja hoitakse pooleteisemeetriseid vahesid.

Linnavalitsuse teatel ületati pargis maksimaalne kohal viibida lubatud inimeste arv. Kui Museumpleini meeleavalduse korraldajad kutsusid FvD ürituse lavalt inimesi Museumpleinile naasma, paljud seda ka tegid. Politsei seda gruppi enam ei takistanud.

Jaga
Kommentaarid