Skandeerides „võim rahvale” kutsuti täielikult tsiviilvalitsemise juurde naasma. Sõjavägi vastas aga jõuga ja kaks inimest hukkus, vahendab BBC News.

Hamdoki lahkumisotsus annab sõjaväele täieliku kontrolli valitsuse üle.

Hamdok ütles telepöördumises, et riik on ohtlikus murdepunktis, mis ähvardab selle olemasolu.

Hamdok teatas, et andis oma parima, et takistada riigi liikumist katastroofi suunas, aga vaatamata kõigele, mida on konsensusele jõudmiseks tehtud, ei ole see õnnestunud.

Tsiviil- ja sõjaväe liidrid sõlmisid ebamugava võimujagamiskokkuleppe pärast armee riigipööret 25. oktoobril, mille järel pandi Hamdok alguses koduaresti. Novembris saavutatud kokkuleppe järgi pidi Hamdok hakkama juhtima tehnokraatide valitsust kuni parlamendivalimisteni. Pole aga teada, kui palju võimu uuel valitsusel oleks ja protestijad teatasid, et ei usalda sõjaväge.

Eile tulid Hartumi ja Omdurmani tänavatele tuhanded inimesed, kes nõudsid, et sõjavägi jätaks poliitika rahule.

Pärast riigipööret on meeleavaldustel hukkunud üle 50 inimese, sealhulgas kaks eile, teatas demokraatiameelne Sudaani arstide keskkomitee.

Riigipöörajate juht, kindral Abdel Fattah al-Burhan on väitnud, et armee tegutses kodusõja ärahoidmiseks. Tema sõnul on Sudaan endiselt teel tsiviilvalitsemisele ülemineku suunas ja valimised on plaanis 2023. aasta juulis.