"2021. aastal kasutusele tulnud tore uudissõna "kobarkäkk" sobib väga hästi iseloomustama ka seda fotol olevat leidu, mille avastas muinsuskaitseameti otsinguvahendi loa omanik sügisel Järvamaalt," vahendab muinsuskaitseamet Facebookis. "Hetkel on leid alles ekspertiisis ning ega palju selle kohta veel öelda olegi. Paistab, et tegemist on vasktraadist keeratud võrude kogumiga, mis on tules olnud. Leiukontekst, materjal ja võrude stiil viitavad, et kogum pärineb ilmselt rauaajast. Kas see võiks pärineda mõnest põletusmatuse tuleriidast? Või on see kogum mingitel muudel asjaoludel maha jäänud ja tuld saanud," küsitakse postituses.

"Kevadel ootab igatahes ameti arheolooge ees leiukoha ülevaatus, et selgust saada kas see "kobarkäkk" ja selle ümbrusest veel välja tulnud leiud võiksid juhatada meid uue muistiseni."

Detektoriga maastikul leidude otsimine on populaarne hobi, millega tegelemiseks on vajalik muinsuskaitseameti otsinguvahendi luba. Otsinguvahendi luba võib taotleda isik, kes on vähemalt 18-aastane ning läbinud koolituse, mille käigus omandatakse oskus ära tunda arheoloogilist leidu ja mitte kahjustada leiukohta.