Täna pärastlõunal oli õnnetuspaigal rahulik ja inimesed tõid hukkunud lapse mälestuseks sinna küünlaid, sealsamas kõrval lumes võis endiselt näha ka mitut ilutulestiku patareid, mille tulevärki auto alla jäänud viieliikmeline seltskond õnnetuse hetkel sõiduteel jälgis.

„Seni kogutud tõendite põhjal on selgunud, et üks seltskond liikus vahetult enne südaööd kõrvalasuvast majast õue, et uus aasta ilutulestikku lastes vastu võtta. Ilutulestikku lasid nad nii tee kõrval põllul kui ka tee ääres. Paraku olid inimesed ilutulestiku laskmise ajal sõidutee peal ja ei pannud tähele neile lähenevat sõiduautot,“ ütles lääne ringkonnaprokuratuuri prokurör Merike Lugna.

Tema sõnul on sõiduautot juhtinud mees kuriteos kahtlustatavana kuni 48 tunniks kinni peetud.

„Autojuhi kohustus on olla autot juhtides kaine ja valida ilmastikuoludele vastav sõidukiirus, mis võimaldaks ka halva nähtavuse korral võimalikele ohtudele reageerida, sest inimesed on liikluses oluliselt kaitsetumad kui autod,“ ütles Lugna.

„On äärmiselt kurb, et aastavahetuse tähistamine asendus väikese poisi lähedastel leinaga ja teistel autolt löögi saanutel raskete vigastustega. Uurimine ei too kahjuks kuidagi tagasi väikest last, aga annab loodetavasti vastuse küsimusele, kuidas niivõrd traagiline õnnetus juhtuda sai,“ lisas prokurör.

Kannatanute seisund on raske

Õnnetus juhtus südaöö paiku Türi vallas Änari külas Kirna-Virika-Änari maantee 7. kilomeetril.

Sõiduauto Volvo liikus sirgel teel suunaga Änari poole ning põrkas kokku esialgsetel andmetel sõiduteel olnud inimestega. Kokkupõrge oli sedavõrd raske, et hukkus jalakäija, 2-aastane poiss.

Haiglasse toimetati jalakäijad, 31-aastane naine, 33-aastane naine, 36-aastane mees ning 37-aastane mees. Teadaolevalt on nende seisund raske. Volvot juhtinud 36-aastase mehe vaatas kiirabi üle sündmuskohal, teda ei olnud vaja haiglasse viia. Õnnetuse hetkel olid autos veel kaasreisijad, kaks last, kes viidi haiglasse tervisekontrolliks. Vigastusi neil ei olnud.

Õnnetuspaigas oli tugeva udu tõttu halb nähtavus ning teeolud olid talvised.

Teelõigul oli lubatud suurim sõidukiirus 90 km/h. Kui suur oli õnnetuses osalenud Volvo sõidukiirus, ei ole veel teada ja selle selgitab välja uurimine.

Volvot juhtinud mehel tuvastati joove. Politsei teatel jäi selle suurus alla kriminaalse joobe. Volvot juhtinud mees omas kehtivat juhtimisõigust, tema autol olid all naastrehvid (talverehvid).

Lääne prefektuuri operatiivjuht Margo Peters avaldas siirast kaastunnet hukkunud lapse lähedastele ning nentis, et sõiduki juhtimine alkoholi tarvitanuna on lubamatu ning võib lõppeda äärmiselt traagiliselt.

„Enne sõiduki juhtima asumist peab olema kindel enda kainuses, rooli taha ei tohi lubada ka joobetunnustega sõpra või tuttavat. Äärmiselt oluline on valida ka teeoludele vastav sõidukiirus, kindlasti ei pea raskete ilmastikuolude korral sõitma lubatud suurima piirkiirusega,“ ütles Peters.

Raske avarii kõigi täpsemate üksikasjade selgitamiseks alustas politsei kriminaalmenetlust.

Nõustajad on valmis aitama
Kõikidele, keda sündmus otseselt või kaudselt puudutab, pakub Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi ööpäevaringset psühholoogilist esmaabi ohvriabi kriisitelefonil 116 006. Need, kes helistada ei saa või ei soovi, saavad nõustajaga suhelda veebivestluse teel aadressil www.palunabi.ee.

Psühholoogiline esmaabi kujutab endast pärast traumeerivat kogemust personaalse ja vahetu toe pakkumist, et taastada turvatunne, vähendada kaotuse mõju ja anda tugevust ning vastupidavust toimetulemiseks ja igapäevaeluga jätkamiseks. Vajadusel aitab ohvriabitöötaja sobiva spetsialisti leidmisel.
Jaga
Kommentaarid