Kui nii tehakse, saabub pandeemiale 2022. aastal kindlasti lõpp, ütles WHO peadirektor uusaastakõnes.

Tedrose sõnul on maailmal praegu pandeemia lõpetamiseks vajalikud vahendid olemas, kuid nende tõhusat käikulaskmist takistab kitsarinnaline rahvuslus ja vaktsiinide kokkukuhjamine. Sellest tingitud viivitused lasevad esile kerkida viiruse uutel tüvedel nagu praegu üleilmselt leviv omikrontüvi.

“Mida kauem ebavõrdsus jätkub, seda suurem on oht viiruse evolutsiooniks suunas, mida me ei oska ennetada ega prognoosida,” ütles Tedros. “Kui me teeme lõpu ebavõrdsusele, teeme lõpu ka pandeemiale. Tänu sellele päästame elusid, kergendame tervishoiusüsteemide koormat ja anname puhkust tervisetöötajate leegionitele, kes on kaks aastat väsimatult töötanud ja palju ohverdanud.”

Tedros märkis, et kuigi möödunud aasta oli raske, andis see inimkonnale ohtralt uusi vahendeid Covid-19 ennetamiseks ja raviks. “Pandeemia kolmanda aasta alguses olen kindel, et see aasta on viimane,” ütles Tedros. “Aga ainult juhul, kui me koos tegutseme.”

Kokku on maailmas praeguseks registreeritud üle 288 miljoni Covid-19 juhu ja üle 5,4 miljoni surmajuhtumi. Kõige suurem kaitsepookimise tase on USA-s ja Euroopas, kus vaktsineeritud on umbes 67% inimestest. Vaestes riikides on sama näitaja umbes 10%. WHO peadirektor on varem tähelepanu juhtinud, et aasta pärast kaitsepookimise algust on kolmveerand Aafrika meedikutest endiselt vaktsineerimata. Tedrose uusaastasoov on vaktsineerida aasta lõpuks 70% kõigist inimestest.
Jaga
Kommentaarid