„Telefonikõne parim külg oli võib-olla see, et mõlemad osapooled kinnitasid, vähemalt avaldustes, valmisolekut diplomaatiliseks edasiliikumiseks,” kommenteeris Niinistö Soome rahvusringhäälingu tänahommikuses raadiosaates „Ykkösaamu”.

„Nüüd võib olla üsna kindel selles, et rahumeeleolu säilib vähemalt sinna jaanuari teise nädalani,” ütles Niinistö.

Jaanuari teisel nädalal ootavad ees Venemaa ja USA läbirääkimised Genfis, Venemaa ja NATO kohtumine ning Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) kohtumine.

Teatatakse, et Putin hoitatas telefonikõnes Bidenit, et uute sanktsioonide kehtestamine oleks suur viga.

„See kindlasti kuulub nüüd selle retoorika juurde,” ütles Niinistö selle kohta.

Niinistö sõnul vahetub aasta viimaste aastakümnete pingelisimas olukorras.

Niinistö arutles, et kogu selle pingelise olukorra näol tundub tegemist olevat Venemaa esitatud nõudmistega, mida arutatakse Ukraina raamides.

„Tahes-tahtmata, kui mõelda nendele sõnumitele eeskätt Kremli suunast, tundub peateema olevat nüüd need üldised nõudmised, julgeolekugarantiid, nagu nad ütlevad. Ukraina paistab moodustavat nagu raamid sellise arutelu pidamisele,” kirjeldas Niinistö.

Niinistö ei usu, et NATO avatud uksed nüüd Soome ees sulguma hakkaksid.

„Minu arvates on see Soome seisukohalt väga selge olukord. Ja ma ei usu üldse, et läbirääkimistel USA või NATO-ga läheks läbi mingi liikmelisuse välistamine,” ütles Niinistö. „See otsus on loomulikult päris meie oma kätes. Seal ei ole mingeid liikumisruumi piiranguid.”