„Kui mõistliku aja jooksul konstruktiivset vastust ei järgne ja Lääs jätkab oma agressiivset liini, on Venemaa sunnitud kasutusele võtma kõik vajalikud meetmed strateegilise tasakaalu tagamiseks ja vastuvõetamatute ohtude kõrvaldamiseks meie julgeolekule,” ütles Lavrov RIA Novostile.

Lavrovi sõnul on Venemaa jaoks erakordselt tähtis, et läbirääkimistel osaleksid USA sõjaväelased.

„Kodusõda” Ukrainas ei ole Lavrovi sõnul kaugeltki läbi, sest Ukraina võimud ei kavatse astuda samme olukorra reguleerimiseks Donbassis, kusjuures USA ja NATO toetavad Kiievi militaristlikke püüdlusi, kuulutas Lavrov.

„Ukrainas juba kaheksandat aastat kestev kodusõda ei ole kaugeltki läbi. Riigi võimud ei kavatse astuda samme konflikti reguleerimiseks Donbassis Minski meetmete kompleksi alternatiivideta alusel,” ütles Lavrov. „Kahjuks näeme me, et Kiievi militaristlikke püüdlusi toetavad USA ja teised NATO riigid, kes tarnivad Ukrainale relvi ja saadavad sinna oma sõjalisi spetsialiste.”

Lavrov lubas, et Venemaa võtab tarvitusele kõik meetmed sadade tuhandete Donbassis elavate Venemaa kodanike kaitseks ja konflikti reguleerimiseks diplomaatilisel teel. Kiievi kõigile sõjalistele provokatsioonidele lubas ta adekvaatset vastust.

Lavrovi sõnul jätkab Lääs Ukraina võimude militaristlike püüdluste toetamist ja Kiievi režiim võtab sellist toetust kui carte blanche’i jõuoperatsiooni läbiviimiseks.

„Mis puudutab elanikke Donbassis, kus elab sadu tuhandeid meie riigi kodanikke, siis Venemaa võtab tarvitusele kõik vajalikud meetmed nende kaitseks. Jätkame jõupingutusi Ukraina-sisese konflikti lahendamiseks poliitilis-diplomaatilisel teel. Alternatiivideta alus selleks on Minski meetmete kompleks, mis kiideti heaks ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooniga 2202,” ütles Lavrov, rõhutades, et „Kiievi igasugustele võimalikele sõjalistele provokatsioonidele antakse adekvaatne vastus”.

Venemaa julgeolekugarantiide alaste ettepanekute alusel võidakse tulevikus jõuda kokkulepeteni relvastuskontrolli üle, ütles Lavrov.

Lavrov märkis, et Venemaa ettepanekud on suunatud uue julgeolekulepingute süsteemi moodustamisele.

„Selle õigusliku vundamendi alusel võidakse tulevikus jõuda ka teistele kokkulepetele kõige erinevamates küsimustes, sealhulgas tavarelvastuse kontrolli üle,” ütles Lavrov.