50-minutine telefonikõne ei toonud kaasa suuri läbimurdeid, teatasid nii USA kui ka Vene ametnikud, aga pani paika eesseisvate diplomaatiliste läbirääkimiste tooni, vahendab CNN.

Telefonikõne toimus Putini algatusel ja Biden, kes usub, et miski ei saa asendada otseseid jutuajamisi riigipeade vahel, nõustus sellega kohe.

Putin ei andnud ka eile erilisi vihjeid oma kavatsuste kohta, teatasid ametnikud pärast vestlust. USA ametniku sõnul oli tegemist „tõsise ja sisulise” vestlusega, mille käigus kirjeldas Biden Putini jaoks kahte teed, millest üks on diplomaatiline tee deeskaleerimise suunas ja teine keskendub heidutusele majandussanktsioone, USA vägede suurendamist NATO idatiival ja suuremat abi Ukrainale kasutades.

Milline tee valitakse, „sõltub Venemaa tegevusest eeloleval perioodil”, teatas USA ametnik, lisades, et Venemaa regionaalsel agressioonil oleks „tõsine hind ja tagajärjed”.

Putin vastas karmi hoiatusega, teatas tema abi Juri Ušakov. Putin ütles, et uus sanktsioonide ring Venemaa vastu oleks „kolossaalne viga”, mis võiks viia suhete täieliku katkemiseni kahe riigi vahel.

„Viimase 30 aastaga on tehtud palju selliseid vigu,” ütles Ušakov. „Ja on soovitatav sellist viga uuesti mitte teha.”

Biden ütles Putinile veel, et USA ei kavatse paigutada Ukrainasse ründerelvi, teatas Ušakov.

Putin märkis Ušakovi sõnul, et see on üks peamisi punkte julgeolekugarantiide lepingu projektis.

Kreml teatas, et telefonivestlus oli avatud ja töine ning kasulik mõlemale poolele, vahendab Interfax.

Kremli teatel oli peateema 7. detsembri videokohtumisel kokkulepitu realiseerimine ehk läbirääkimiste alustamine juriidiliste julgeolekugarantiide andmiseks Venemaale.

„Rõhutati, et ühise töö tulemuseks peavad olema tugevad õiguslikud garantiid, mis välistavad NATO liikumise itta ja ähvardavate relvasüsteemide paigutamise Venemaa piiride vahetusse lähedusse. Rõhutati, et iga riigi julgeoleku saab tagada ainult julgeoleku jagamatuse põhimõtte range järgimise alusel,” teatas Kreml.

Kremli teatel rõhutas Biden Venemaa erilist vastutust stabiilsuse eest Euroopas ja maailmas tervikuna ning lubas, et Washingtonil ei ole kavatsust paigutada Ukraina territooriumile ründerelvi.

„Vene poolelt anti ammendav vastus Joseph Bideni poolt taas mainitud variandile kehtestada „ulatuslikud sanktsioonid” Venemaa vastu olukorra eskalatsiooni korral Ukraina ümber. Muu hulgas öeldi, et see oleks tõsine viga, mis tegelikkuses ähvardaks Vene-Ameerika suhteid täieliku katkemisega,” teatas Kreml.

Kreml teatas veel, et USA lähtub sellest, et tuumasõda alustada ei tohi ja seda võita ei ole võimalik.

„On väga tähtis, et president Biden rõhutas vestluse käigus mitu korda, et tuumasõda ei tohi alustada ja samuti ei saa seda võita. Ameeriklased lähtuvad sellest, mõistes, et USA-l ja Venemaal on koondatud kõige suuremad tuumapotentsiaalid maailmas,” ütles Ušakov ajakirjanikele.