Maailma terviseorganisatsiooni juhi Tedros Adhanom Ghebreyesuse hoiatus tuli ajal, mil USA ja riigid üle Euroopa teatasid rekordarvust uutest nakatumistest, vahendab BBC News.

Ööpäeva jooksul tuvastati Prantsusmaal 208 000 uut koroonanakatunut, mis on Euroopa kõrgeim näitaja alates pandeemia algusest. Uutest nakatumisrekorditest teatasid ka Taani, Portugal, Iirimaa, Suurbritannia ja Austraalia.

Teadusuuringud viitavad, et omikron, millest on saanud mitmetes riikides kiiresti dominante tüvi, põhjustab vähem rasket haigestumist kui deltavariant, ent on oluliselt nakkavam. Teadaolevalt on just see nakatumiste kiire kasvu taga. Prantsusmaa terviseminister Olivier Veran tunnistas kolmapäeval ajakirjanikele, et omikroni puhul ei saa me enam rääkida nakatumiste lainest, sest tegemist on “hiidlainega”.

Tedros aga hoiatas, et uue laine näol on tegemist kahe tüve “kaksikohuga”. “Just see avaldab nii täna kui ka edaspidi tohutut survet niigi kurnatud tervishoiutöötajatele ja kokkuvarisemise äärel olevatele tervishoiusüsteemidele,” ütles WHO juht.

Jõukamad riigid on alustanud kibekiirelt tõhustusdooside kampaaniat, vältimaks neljandas laines halvimat. Tedros näeb siin aga ohumärki. Tema sõnul ähvardab rikkamate riikide suuremõõtmeline tõhustusdooside kampaania “pandeemiat pikendada”, sest vähem jõukamad ja madalama vaktsineerituse tasemega riigid jäävad vaktsiinitarnetest ilma ja annavad seega “viirusele võimaluse levida ja muteeruda”.

WHO juhi sõnul võiks kõik riigid anda uusaastalubaduse liituda kampaaniaga vaktsineerida tuleva aasta keskpaigaks 70% kogu maailma elanikkonnast. Terviseorganisatsiooni teatel ei ole see ülesanne siiski kergemate killast, sest umbes sada riiki ei ole siiani jõudnud isegi esialgse eesmärgini kaitsepookida vähemalt 40% oma elanikkonnast.

WHO teatel kasvas koroonanakatumiste arv Euroopas viimase nädalaga 57%.

Jaga
Kommentaarid