1. Juba 2021. aasta esimestel nädalatel rõõmustasid maailma Indoneesia vabatahtlikud, kes korjasid neljast populaarsest rannast (sealhulgas eestlaste poolt armastatud Balil olevast Kuta rannast) kokku 110 tonni ookeaniplastikut.

2. Jaanuaris ületas Euroopa Liidus esimest korda ajaloos taastuva energia kasutamine fossiilsete kütuste kasutamist ning seda tänu üha kasvavale tuule- ja päikeseenergia mahule.

3. Võimalik, et tulevikus ei olegi meil vaja enam metsasid maha võtta, sest veebruaris tegid MIT’i teadlased toreda avastuse — laboris on võimalik taimerakkudest “puitu” kasvatada.

4. Eelmist head uudist toetab ka märtsikuu teadusajakirjas The Lancet ilmunud uurimus eluea ja elukeskkonna suhtest, mille järgi roheluses (metsade ja parkide ääres) elavatel inimestel on 8-12% väiksem risk enneaegseks surmaks kui neil, kes on elanud suurema osa elust linnas, eemal rohelusest. Rohealad toetavad uurimuse järgi nii vaimset kui ka füüsilist tervist. Nii, et tagasi loodusesse!

5. Maailma Looduse Fond avaldas rõõmustava uuringu, mille järgi on viimase 20 aasta jooksul maailma metsad kasvanud umbes Prantsusmaa suuruse territooriumi jagu!

6. Uus HIV-i vaktsiin näitas lootustandvaid tulemusi ning läbis inimkatsete esimese faasi, kus 97% katsealustest tekkisid viiruse vastu antikehad. Pikaajalised katsed jätkuvad ning võib loota, et juba peaegi on maailmas olemas tõhus ja ohutu HIV-i vaktsiin.

7. Veel häid uudiseid vaaladele, haikaladele, kilpkonnadele ja teistele mereelukatele! Neli Ladina-Ameerika riiki leppisid kokku, et Vaiksesse ookeanisse tekitatakse 500 000 ruutkilomeetrine kalastusvaba tsoon, kus hakkab kehtima püügikeeld.

8. Vaalade beebibuum! Põhja Atlandi põhjavaal on maailma üks ohustatuimaid liike ning nende arvukus on pidevas langustrendis. Sel aastal üllatasid vaalad aga suurima beebibuumiga alates 2015. aastast. Miks see on oluline? Teadlased on avastanud, et vaalad aitavad tasakaalustada kliima soojenemist ning suudavad akumuleerida üüratuid koguseid CO2-te.

9. Hea uudis mesilastele! Kõik me teame, et kui pole mesilasi, pole planeedil elu. Euroopa õiguskohus lükkas tagasi keemiagigandi Bayeri avalduse tühistada mesilasi tapvate pestitsiidide keeld.

10. Šveitsis Baselis võeti vastu seadus, et kõikide uute kortermajade katustele tuleb kavandada roheala.

11. Euroopa Parlament toetas 667 poolthäälega resolutsiooni, et Euroopa Liidus tuleks järk-järgult lõpetada loomkatsed ning loomade kasutamine teaduses. 2021. aastal keelustas loomkatsed ka esimene Lõuna-Ameerika riik — Mehhiko.

12. Tänavune aasta tähistab suurt sammu kivisöe kasutamisest loobumise suunas. 44 riiki ei investeeri enam kivisöekaevandustesse.

13. Ninasarvikud on maailma ühtede ohustatuimate liikide seas, kuna nende arvukus on olnud pidevas langustrendis. Tänavune raport aga rõõmustas paljusid loomasõpru — aastal 2021. on maailmas rohkem ninasarvikuid, kui sada aastat tagasi.

14. Kevadel teatas Indiana meditsiiniülikool uudsest avastusest — depressiooni ja bipolaarset häiret on võimalik tuvastada RNA vereproovist ning see aitab lisaks õigele diagnoosile leida ka patsiendile sobivaima ravimi.

15. Austraalia suurim korallriff (Suur Vallrahu) täienes Novembris miljardite korallibeebidega!

16. Maailmas on juba 10 riiki, mille energiatarbimine tuleb 97-100% mahus vaid taastuvatest energiaalikatest.

17. Esimest korda maailma ajaloos on lõpuks leiutatud maalariavastane vaktsiin! Malaariasse haigestub igal aastal 229 miljonit inimest ning neist üle 400 000 jätab haiguse tõttu oma elu. 94% haigestumistest leiab aset Aafrikas ning haigus ohustab eelkõige just imikuid ja lapsi.

18. Prantsusmaal avati esimene elevantide vanadekodu, mis võtab vastu tsirkuses ja loomaaedades elanud elevante. Vanadekodu esimene resident on 52 aastane Gandhi.

19. Serbia jalgpallikoondis otsustas annetada haigete laste raviks miljon eurot 2022. aasta Kataris toimuvale maailmameistrivõistlustele pääsemise eest.

20. Detsembris teatas Kanada firma Flash Forest, et plaanib droonide abil külvata seemnest üle triljoni puu, et võidelda kliima soojenemise vastu.

  • Delfi lükkas juba teist talve käima erilehe #JagameHead, kuhu koondame positiivseid ja inspireerivaid uudiseid ning lugusid inimestest, kogukondadest, ettevõtmistest, algatustest. Ootame südamlikke ja inspireerivaid lugusid ning vihjeid, sest head lood on jagamiseks. Kirjuta meile: jagamehead@delfi.ee!