Sotsiaalministeeriumi vaktsineerimise kommunikatsioonijuht Kadri Hansalu ütles täna Delfile, et huvi lapsi vaktsineerida on olemas ja vaktsineerijad tellivad vaktsiine pidevalt juurde.

Hansalu hinnangul ei ole 877 last halb tulemus, sest arvestada tuleb mitme asjaoluga: lastele mõeldud Pfizeri vaktsiin jõudis Eestisse alles 15 päeva tagasi, 13. detsembril ja seda hakati vaktsineerijatele tarnima 13 päeva tagasi, 15. detsembril. Esimene tarnering tehti Eestile peale aga pelgalt nädala eest, 21. detsembri õhtuks ehk vahetult enne jõulupühi.

"Arvestada tuleb ka sellega, et tegemist on haigusperioodiga ning vaktsineeritakse ainult terveid lapsi," märkis Hansalu. "Lisaks soovivad perearstid lapsi vaktsineerimiseks kokku koguda, et vältida vaktsiini raisku minemist – vaktsiin on 10-doosilistes viaalides, mis säilivad avatuna 12 tundi."

Tema sõnul ei ole lähiajal plaanis korraldada laste vaktsineerimise edendamiseks eraldi reklaamikampaaniat. "Ühtlasi ei ole riik seadnud 5-11-aastaste laste puhul vaktsineerituse hõlmatuse eesmärki," lausus Hansalu. "Tegemist on võimalusega lapsi üha kiiremini leviva koroonaviiruse eest kaitsta ja lastevanematele jagatakse selgitavat materjali laste vaktsineerimise vajalikkusest ja ohutusest. Seda nii Sotsiaalministeeriumi kui ka perearstide poolt."

Kambja vald taas tipus

Terviseameti vaktsineerimisandmetest selgub, et suurim huvi väiksemate laste vaktsineerimise vastu on Tartumaal ja Hiiumaal, kus on oma esimese doosi saanud juba umbes 10% sellest vanuserühmast, madalaim Ida-Virumaal ja Võrumaal, kus vastav näitaja on umbes 3%.

Omavalitsuste vaates on taas kord, nagu ka täiskasvanute vaktsineerimise puhul, esirinnas Tartumaal asuv Kambja vald, kus on oma süsti saanud 13,1% 5-11-aastastest.

Kambja vallavanem Aivar Aleksejev ütles augustis lõpus Delfile, et neid hoiab vaktsineerimisstatistikas esikohal ennekõike kohalike inimeste teadlikkus. "Mingeid erilisi asju me selleks teinud ei ole. Tuleb vaid inimesi kiita," lausus ta.

Väikesaared nagu Ruhnu ja Kihnu on oma näitajatelt küll Kambjast eespool, kuid seal piisab kõrge näitaja saavutamiseks vähesest: üks laps Ruhnu vallas tähendab 25% vaktsineerituse taset ja üheksa last Kihnu vallas 28% tulemust.

Jaga
Kommentaarid