Päästjate saabudes oli põlengute areng kaugel, leegid hoone katusest väljas ning inimelusid päästa võimatu. Asjaolud viitavad, et majadest puudusid töökorras suitsuandurid, mis oleks põlengust varakult märku andnud, lasknud meestel majast väljuda ning oma elu päästa.

Päästjad juhivad tungivalt tähelepanu, et pühade ajal ei unustataks kontrollida suitsuanduri töökorras olekut. Patarei vahetuseks laest alla võetud suitsuandur tuleb kohe oma kohale tagasi paigaldada.

27. detsembril kell 21.58 teatati, et Saarde vallas Metsaääre külas põleb elumaja. Päästjate saabudes oli kahekorruseline maja üleni leekides ja mõne minuti pärast kukkus sisse katus. Kustutustöödeks ja inimeste otsimiseks majja sisenemine oli võimatu. Kell 00.35 leiti maja rusudest hukkunud, tõenäoliselt majaomanikust 60aastane mees. Päästetööd lõpetati kell 2.10. Kustutusvett said päästjad maja lähedal asuvast tiigist. Põlengu tekkepõhjus on selgitamisel.

27. detsembril kell 23.52 teatati, et Peipsiääre vallas Virtsu külas on näha tulekuma ja kuulda põlemisel puruneva eterniidi pauke. Päästjate kohale jõudes selgus, et põleb elumaja, mille katus ja üks pool oli täisleekides. Kustutustööde käigus leiti rohkem põlenud majapoole vahelae rusude alt tõenäoliselt majaomanikust hukkunud 55aastane mees. Tulekahjus hävis täielikult kogu maja katus ning pool maja.

Tulekahju esialgne põhjus on rike tööriista-akudes, mis süttisid ja ümbruse süütasid.

Arvestades asjaoluga, et mõlemad tulekahjud avastasid ja neist andsid teada kaugemal asuvad inimesed, on alust arvata, et hoonetest puudusid töökorras suitsuandurid. Hoiatusseadmed oleks põlengust varakult märku andnud, lasknud meestel majast väljuda ning oma elu päästa.

Sel aastal on Eestis tulekahjudes hukkunud kokku 38 inimest. Pärnumaal on tulesurmasid olnud sel aastal 2, Tartumaal 7.

Eelmisel aastal hukkus põlengutes kokku 36 inimest.