Esmaspäeval teatas Poola president Andrzej Duda, et vetostab vastuolulise seaduse, mis oleks piiranud välismaist osalust Poola meediaettevõtete üle. Siiski ei välistanud president võimalust, et ta tulevikus sarnase seaduse heaks kiidaks.

„Ma usun, et üldine piirang meediaettevõtete aktsiate omamiseks on väliskapitali arvestades mõistlik. Ma olen arvamusel, et selline piirang peaks Poolas jõustuma, kuid tulevikus," sõnas president.

„Eelnõu ning selle lisad hõlmavad ettevõtteid, mis on juba meediaturul. On ka küsimus meediapluralismist ning sõnavabadusest. Oma otsust tehes kaalusin ka neid elemente tõsiselt," lisas riigipea.

Hiljuti Poola parlamendi alamkojas heakskiidu saanud eelnõu järgselt oleks Poolas tele- või raadioväljaandes Euroopa-väline ettevõte tohtinud omada kuni 49-protsendilist osalust.

Riigis valitseva Õiguse ja Õigluse (PiS) erakonna sõnul on Poolas välismaisetel meediakontsernidel liiga palju mõjuvõimu avaliku arvamuse kujundamisel, vahendab Reuters.

Sisuliselt oleks uue seaduse sihtmärgiks vaid üks telekanal – TVN24, mis on USA meediakontserni Discovery Inc omanduses. TVN24 on ainus üleriiklik meediakanal Poolas, millest üle poole on välismaalaste kontroll all.

Presidendi vetot mõjutas ka tõsiasi, et seaduseelnõu jõustumine oleks raskendanud suhteid Poolale tähtsa julgeolekupartneri USA-ga. Seetõttu selgitas president oma veto-otsust Poola vajadusega olla liitlaste silmis usaldusväärne partner.

Riigipea lisas, et eelnõu jõustumine võinuks riigile minna kulukaks, mistõttu nõustub ta paljude kaasmaalaste arvamusega, et eelnõu pole vajalik. Samuti oleks tegu tõsise löögiga Poola rahvusvahelisele mainele, eriti rahvusvaheliste investeeringute valdkonnas.

Varasemalt oli seaduseelnõu jõustumisel Discovery Inc ähvardanud Poola riigi kohtusse kaevata. Kui ettevõte telekanali mitme miljardi dollari eest ostis, oli tegu suurima USA-st pärit investeeringuga Poola ajaloos. Praegu on AP teatel telekanal väärt 3 miljardit USA dollarit.