Venemaa president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov tõdes täna riiklikule telekanalile antud intervjuus, et pärast julgeolekunõudmiste esitamist ootab Moskvat ees "väga keeruline” dialoog Washingtoniga.

"Üldiselt on meie oponentide diplomaatiline keel muidugi oluliselt alla käinud. See ei ole varasemate hiilgeaegade diplomaatia, vaid pigem on see juba midagi, mis kohati lausa ebaviisakusse veereb. Selline “kauboikeel”, mis meile muidugi ei meeldi. Seetõttu on see meie diplomaatidele, kes on ikka veel vana, klassikalise koolkonna esindajatena väga andekad, äärmiselt keeruline vestlus. Kuid alati on siiski parem, kui sõjaväe asemel räägivad diplomaadid,” ütles Peskov täna intervjuus riigi oluliseimale Kremli kontrollitavale telekanalile Pervõi Kanal.

Peskov meenutas ka seda, et eelmisel nädalal avalikustatud nõudmised esitati eelkõige Vene presidendi eestvedamisel ja initsatiivil. Samuti lisas ta, et Venemaa ja USA presidendid Putin ja Biden, samuti Hiina president Xi Jinping ja India peaminister Narendra Modi on kõige kogenumad poliitikud maailmas.

Kui jutt kandus edasi Ukraina teemadele, kinnitas Dmitri Peskov, et nad on valmis arutama kahepoolseid suhteid Ukraina presidendiga, juhul kui Venemaaga ei suhelda kui Donbassi konflikti poolega.

"Te teate, et Volodõmõr Zelenskõi tahab neid küsimusi arutada Putini kui konflikti osapoolega (...) Putin ütleb, et kui soovite suhelda, siis räägime lihtsalt Venemaa ja Ukraina kahepoolsetest suhetest," ütles presidendi pressisekretär Dmitri Peskov intervjuus saatele "Moskva. Kreml. Putin".

Küsimusele, kas Zelenskõi võiks tulla järgmisel nädalal Peterburis aset leidvale SRÜ riigipeade kohtumisele, naeris ta: "Zelenskõi võib muidugi tulla, aga ma arvan, et ei tule."

Samas usutluses selgitas pressiesindaja ka võimude suhtes kriitilise väljaande Novaja Gazeta esindajate puudumist neljapäeval toimunud pressikonverentsilt. Riigipea esindaja sõnul oli tegu inimliku eksitusega ning neile lihtsalt unustati kutse edastada. "Tõepoolest, me unustasime väljaandele helistada," tunnistas Peskov.