Ilmaolud on keerulised, sest lumesajuga koos tugevneb edela- ja läänetuul puhanguti 15, põhjarannikul kuni 20 meetrini sekundis. Saartel ja läänerannikul tuleb lisaks lörtsi ja suureneb jäiteoht.

Ööl vastu homset jõululaupäeva laieneb lumesadu ja tuisk üle Eesti. Lääne-Eestis püsib jäiteoht. Pärast keskööd pöördub tuul põhja poolt alates põhja, algab kiire õhutemperatuuri langus ja teed muutuvad jäiseks.

Transpordiamet hoiatas, et pühade ajal tuleb arvestada talviste teeoludega.

Teehooldajad on valvel ka kogu pühade aja, jälgivad ilma- ja teeilmaprognoose ning teevad vajaduse korral nii lume- kui ka libedusetõrjet. Teeolud võivad siiski olla talviselt libedad ning ohutuks liiklemiseks tuleb valida teeoludele vastav sõidukiirus ja -stiil, teatas amet.

"Talvel liigeldes tuleb kindlasti meeles pidada, et teeolud on talvised ja suvine sõidustiil sinna ei sobi. Tuleb arvestada võimaliku libeduse, pikema pidurdusmaaga ja planeerida rohkem aega sihtkohta jõudmiseks," märkis transpordiameti maanteehoiu teenistuse direktor Raido Randmaa. "Sõidame talvistel teedel rahulikult. Mitte keegi ei taha, et õnnetuse tõttu jääks jõululauas koht tühjaks."

Ta lisas, et jõulude ajal tuleb ette kolonnis liiklemist: linnad voolavad tühjaks ja teedel on palju sõidukeid. „Seda tähtsam on hoida pikivahet ja vältida tarbetudi möödasõite, sest talvistes oludes muutub see niigi ohtlik manööver veel ohtlikumaks," toonitas Randmaa.

Ta tuletas sõidukijuhtidele meelde, et hooldemasinale vastu sõites tuleb hoida tee serva, sest sahk ulatub üle tee telgjoone, et tee keskele ei jääks valli. Alustades hooldemasinast möödasõidu, tuleb veenduda selle ohutuses ja arvestada, et hooldemasinast eespool olev tee võib olla hooldamata.

Hooldeautod on nähtavad ka liiklusrakenduses Waze, mis tihtipeale annab liiklejale infot aeglasema sõidutempo kohta.

Ilmaprognoosi kohaselt püsib Eesti põhjaosas päeva jooksul lumesadu ja tuisk. Saartel ja läänerannikul tõuseb temperatuur nulli lähedale ning on oodata lörtsisadu. Teed muutuvad libedaks. Õhutemperatuur on –2…–7, läänerannikul tõuseb –2...+1 kraadini.

Jõululaupäeva öösel sajab rohkelt lund, tuiskab, lisanduva lume hulk on ligi 10 cm. Eesti lääneservas sajab lühikest aega ka lörtsi, on jäiteoht. Õhutemperatuur on –3...+1 kraadi. Puhub tugev edela- ja läänetuul, vastu hommikut pöördub tuul Hiiumaalt ja Soome lahe äärest alates põhjakaarde ja ilm muutub kiiresti külmemaks. Teepinnad muutuvad jäiseks.