„Kahtlusalused kasutasid kõikehävitavat, ettekavatsetud ja valimatut vägivalda,” ütles prokuratuuri esindaja täna Schipholi kohtus, vahendab Hollandi ringhääling NOS. „Lennukis olnud kaotasid jõhkral viisil elu. Kümnete lähedaste elud on armistatud või isegi hävitatud.”

Kahtlusalused olid sündmuste asetleidmise ajal võtmepositsioonidel mässuliste gruppides, mis Ida-Ukrainas sõdisid.

„Sõda ei ole mingi volitus vägivalla kasutamiseks,” ütles prokurör. „Kahtlusalused olid tavalised kodanikud, kes ei oleks tohtinud toime panna mingis vormis vägivalda.”

Hollandi prokuratuur võttis ulatuslikult arvesse juhtunu ränki tagajärgi 298 ohvri lähedastele. „Kahtlusalused tekitasid rahvusvahelise šoki, mis kestab tänase päevani.”

Prokuratuur süüdistab järgmisi mehi, kes ise kohtuprotsessil kohal ei viibi:

Leonid Hartšenko alias Krot. Sündinud 1972. aasta 10. jaanuaril Ukrainas. Juhtis 2014. aasta juulis „Donetski rahvavabariigi” lahinguüksust.

Oleg Pulatov alias Gjurza. Sündinud 1966. aasta 24. juulil Venemaal. Oli Venemaa sõjaväeluure GRU eriüksuse liige. 2014. aasta juulis oli „Donetski rahvavabariigi” luureteenistuse ülema asetäitja.

Sergei Dubinski alias Hmuri. Sündinud 1962. aasta 9. augustil Venemaal. Endine Vene luureohvitser. 2014. aasta juulis oli Donetski piirkonna luureteenistuse ülem. Hoidis pidevalt kontakti Venemaaga.

Igor Girkin alias Strelkov või Pervõi. Sündinud 1970. aasta 17. detsembril Venemaal. Endine luurepolkovnik. 2014. aasta juulis oli „Donetski rahvavabariigi kaitseminister”. Oli otseühenduses Venemaaga.

Prokuratuuri sõnul tellisid need mehed raketikompleksi, millega lend MH17 alla tulistati. Nemad korraldasid transpordi Venemaalt Ida-Ukrainasse ja tagasi ning olid vastutavad relva kasutamise eest, teatas prokuratuur.

Kahtlusalustel olid erinevad funktsioonid, aga prokuratuuri sõnul tegid nad tihedat koostööd lennuki allatulistamiseks. Seetõttu on nad kõik ära teeninud sama karistuse, teatas prokuratuur. „Me süüdistame kahtlusaluseid ka selles, et nad ei ole andnud ühtki seletust ja on püüdnud tõsiasju varjata,” lisas prokuratuur.

Viimastel päevadel on prokuratuur juba ka seletanud, miks kahtlusalused lennu MH17 allatulistamises süüdi on. Et rünnak lennuki vastu oli ettekavatsetud, on tegemist ka mõrvaga.

Tõendid on pärit muu hulgas vahelt võetud telefonikõnedest, pealtnägijate tunnistustest, fotodest ja videotest raketikompleksi Buk transportimisest ja mobiilimasti andmetest, mis annavad ülevaate sellest, kus kahtlusalused viibisid. Sellele lisaks on hoolikalt uuritud lenniki tükke, mille tulemusena tehti kindlaks, et seda tabas Buki rakett.

Arvatavasti oli Malaysia Airlinesi reisilennuki ründamine viga. Vahelt võetud vestlustest selgub, et mässulised arvasid, et tabasid sõjalennukit.

„Kahtlusalused oleksid pidanud arvesse võtma, et nende Buk võib tsiviillennukit tabada,” leidis prokuratuur, seda ka seetõttu, et nende relvastatud grupis oli teada, et õhuruum ei olnud tsiviillennukitele suletud.

Lend MH17 oli 2014. aasta 17. juulil teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse, kui see konfliktipiirkonna kohal alla tulistati. Surma sai teiste seas 196 hollandlast, mistõttu arutatakse asja Hollandi kohtus.

Kahtlusalused viibivad ilmselt Venemaal ja nende väljaandmine ei ole tõenäoline. Vaid üht neist, Pulatovit, esindab kohtuprotsessil advokaat