Terviseameti hädaolukorra juhi kohusetäitja Ragnar Vaiknemets ütles, et nakatamiskordaja R on jõudnud 1,1-ni, mis tähendab, et üle kuu aja kestnud langustrend on ümber pöördunud. Viimase nädala nakatumine oli 18% kõrgem, kui sellele eelnenud nädalal. Vaiknemets rõhutas, et riskigrupis lähedasi ei tohiks üksi jätta, ent samas peaks suurte pidude korraldamist vältima.

Tanel Kiik märkis, et täna möödus aasta esimese koroonavaktsiini kasutusloa saamisest Euroopas. "Tolle perioodiga võrreldes on meie ühiskond väga-väga avatud. Haiglakoormus oli poole suurem, kui praegu," meenutas minister.

Immunoprofülaktika komisjoni liige dr Marje Oona leidis, et Eestis ei ole tõhustusdoosi intervallide lühendamine liiga kaua aega võtnud, pigem on seda tehtud sama kiiresti või kiireminigi kui Euroopas üldiselt.

Pressikonverentsi blogi

13:05 Ragnar Vaiknemets: nakatumise langustrend on asendunud tõusuga. Nakatamiskordaja R on jõudnud 1,1-ni.

13:06 Vaiknemets: omikronist rääkides peab arvesse võtma, et teadus rullub lahti meie silme ees. Iga päevaga tuleb uut infot. On selge, et omikron levib paremini, kui ükski muu tüvi. On samas alust arvata, et raskemini haigestutakse vähem. Siin tuleb aga veelkord markeerida, et teadus sel teemal alles selgineb. Tund aega tagasi lugesin alles uuringut, mis kõneleb sellest, justkui ei oleks omikroni haigestumine kergem, kui delta puhul.

13:07 Vaiknements: tegemist on ikkagi sama haigusega, talle kehtivad endiselt samad reeglid. Me ei soovita pidusid täielikult ära jätta, aga ennekõike soovitame vaktsineerida. Soovitame käsi pesta, avalikes ruumides maski kanda. Kui järgida neid reegleid, saame levikut piirata.

13:09 Vaiknements: me ei ütle, et vanaemale-vanaisale ei peaks külla minema, aga turvalisus tuleks tagada. Üksildustunnet ei tohiks tunda nii pikalt, kui selles kriisis tundnud oleme, aga oluline on, et ka järgmisel aastal saaks vanavanematele külla minna. Küll aga soovitame suuremate pidude ärajätmist.

13:11 Tanel Kiik: täna aasta aega tagasi sai esimene koroonavaktsiin kasutusloa. Tolle perioodiga võrreldes on meie ühiskond väga-väga avatud. Haiglakoormus oli poole suurem, kui praegu. See näitab, et vaktsineerimine on päästnud sadu kui mitte tuhandeid elusid ja päästab edasi. Parim asi, mida praegu teha saab, on vaktsineerimine, aga ka kõigi teiste nakkusohutuse reeglite järgimine.

13:13 Kiik: tõhustusdoosi intervalle on lühendatud. Jõulude ajal ei eelda keegi, et ei kohtuta ja ei nähta teisi, aga me eeldame, et piirdume võimalikult väheste kontaktidega. Suuri üritusi, suuri pidusid sel aastal korraldada ei ole mõistlik. Omikroni leviku ulatus, eriti haiglaravi vaadates, alles selgub. Olukorras, kus pole kindlust, tuleb lähtuda mustemast stsenaariumist.

13:16 Marje Oona, immunoprofülaktika komisjoni liige, selgitab tõhustusdoosi intervalli lühendamist ehk selle võimaldamist kõigile täiskasvanutele, kui esimene vaktsineerimiskuur on olnud Pfizeri, Moderna või AstraZeneca puhul saab uue doosi pärast kolme kuud. Jannseni puhul saab seda juba pärast kahte kuud.

13:17 Oona: alla 18-aastastel püsib immuunsus päris hästi ning neile ei ole praegu vaja tõhustusdoosi. Me kindlasti ei näe ette seda, et edaspidi läheb vaja iga kolme kuu tagant vaktsineerimist. Võib-olla tuleb vaktsineerida igal sügisel, nagu gripi puhul. Riskirühmade puhul võib see olla vajalik tihemini.

13:19 Võrreldes muu Euroopaga ei ole immunoprofülaktika komisjon oma otsustega sugugi mitte viivitanud. Meie tõhustusdoosi soovitused on olnud pigem ajaliselt eespool, eriti kui räägime üldelanikkonnast.

13:21 Karoliina Vasli, Delfi: ega võimalikust tulevasest neljandast vaktsiinidoosist (nagu Iisraelis) pole juttu olnud?

Oona: oleme põgusalt arutanud, aga üldelanikkonna puhul pole see praegu teema.

13:23 Loora-Elisabet Lomp, Postimees: kas on võimalus, et aastavahetuseks tehtud erand, mis lubab avalikes asutustes viibida kauem, kui kl 23, vaadatakse ümber?

Kiik: seda otsust muutma ei hakata, aga endised piirangud (mis kehtivad pärast 2. jaanuari edasi) säilivad.

13:25 Kiik vastuseks Delfi täiendavale küsimusele, et täiendavaid lisapiiranguid ja muid meetmeid homne valitsuskabinet otsustamas ei ole.

13:26 Kadi Heinsalu, Äripäev: miks ei saa lisadoosi läbipõdenutele?

Kiik: nendel inimestel ongi väga hea kaitse. Immunoprofülaktika komisjon arutas ka seda.

Oona: tõepoolest arutasime eile õhtul ka täpselt seda küsimust. Meie soovitus on praegu vormistamisel, aga me näeme, et läbipõdenud ja ühe doosi saanud inimestel on hea kaitse, seda küll katseklaasiuuringute andmetel. Et neil inimestel võib ka kas doosist või läbipõdemisest üksjagu möödas olla, töötatakse selliste tehniliste lahenduste nimel, et see võimalus uuel aastal tekiks.

Pressikonverents on lõppenud.

Jaga
Kommentaarid