Jaapan on üks väheseid arenenud riike, kus surmanuhtlus endiselt kehtib ja avalikkuse toetus sellele on jätkuvalt kõrge vaatamata rahvusvahelisele kriitikale eriti õiguskaitseorganisatsioonide poolt, vahendab AFP.

Jaapanis on praegu surmanuhtluse täideviimist ootamas üle saja inimese, kellest enamik on tapnud mitmeid inimesi. Hukkamised toimuvad poomise teel ja tavaliselt pikka aega pärast karistuse määramist.

Üks täna hukatutest oli 65-aastane Yasutaka Fujishiro, kes tappis 2004. aastal vasara ja noaga oma 80-aastase tädi, kaks muud sugulast ja veel neli inimest, teatas justiitsministeeriumi esindaja.

Kaks ülejäänut olid 54-aastane Tomoaki Takanezawa, kes tappis 2003. aastal kaks mängusaali töötajat, ja tema 44-aastane kaasosaline Mitsunori Onogawa.

Hukkamised olid esimesed peaminister Fumio Kishida valitsemisajal, mis algas oktoobris.

„Kas säilitada surmanuhtlust või mitte on tähtis küsimus, mis puudutab Jaapani kriminaalõigussüsteemi aluseid,” ütles Jaapani valitsuskabineti peasekretäri asetäitja Seiji Kihara. „Võttes arvesse, et metsikuid kuritegusid toimub jätkuvalt üksteise järel, on vajalik hukata need, kelle süü on äärmiselt ränk, seega ei ole surmanuhtluse kaotamine asjakohane.”

2019. aastal hukati Jaapanis kolm surmamõistetut ja 2018. aastal 15, sealhulgas 13 sekti Aum Shinrikyo liiget, kes panid 1995. aasta toime sariinirünnaku Tokyo metroos.

Aastakümneid on surmamõistetutele hukkamisest ette teatatud vaid mõni tund.

Kaks vangi on valitsuse kohtusse kaevanud süsteemi eest, mis on nende väitel ebaseaduslik ja põhjustab psühholoogilisi kannatusi. Samuti nõuavad nad hukkamispäeva kohta teadmatuses elamise tekitatud kannatuste eest 22 miljonit jeeni (171 000 eurot) hüvitist.

Dokumentide järgi anti Jaapanis surmamõistetutele varem hukkamisest pikemalt ette teada, aga asi muutus umbes 1975. aastal.

2020. aasta detsembris tühistas Jaapani ülemkohus otsuse, mis blokeeris uue kohtuprotsessi mehe üle, kes on väidetavalt maailmas kõige kauem surmanuhtluse täideviimist oodanud inimene. Nüüdseks 85-aastane Iwao Hakamada on olnud surma mõistetud alates 1968. aastast röövi ning oma ülemuse, viimase naise ja nende kahe teismelise lapse mõrva eest.

Väidetavalt tunnistas Hakamada mõrva üles alles pärast karmi ülekuulamist, mis hõlmas peksmist, ning tõendeid võltsiti.