Komisjoni uute soovituste kohaselt tuleks Jansseni COVID-19-vastase vaktsiiniga vaktsineeritud täisealisel elanikkonnal teha tõhustusdoos esimesest doosist kahe kuu möödudes.

AstraZeneca, Pfizer/BioNTechi ja Moderna COVID-19-vastase vaktsiiniga esmase vaktsineerimiskuuri läbinud täisealisele elanikkonnale soovitab komisjon võimaldada tõhustusdoosi alates kolme kuu möödumisest esmasest vaktsineerimiskuurist.

„Omikronvariandi leviku valguses on oluline nii esmase vaktsineerimiskuuri kui ka tõhustusdoosidega hõlmatuse suurendamine ühiskonnas. Me soovitame anda inimestele võimaluse end esimesel võimalusel tõhustusdoosiga kaitsta. Eriti oluline on kiirem tõhustusdoosi tegemine pärast Jansseni vaktsiiniga vaktsineerimist, sest praeguste andmete kohaselt ei anna selle vaktsiini üks doos mRNA vaktsiinidega samaväärset kaitset,“ selgitas riikliku immunoprofülaktika eksperdikomisjoni liige dr Marje Oona.

Tõhustusdoosina soovitab immunoprofülaktika eksperdikomisjon endiselt kasutada mRNA vaktsiine Pfizer/BioNTech ja Moderna, kuid erandjuhtudel (näiteks allergiline reaktsioon mRNA vaktsiinile) võib vaktsineerija kasutada tõhustusdoosiks ka Jansseni vaktsiini.

Riiklik immunoprofülaktika eksperdikomisjon on sotsiaalministeeriumile riikliku immuniseerimiskava ja teiste vaktsineerimistega seotud küsimustes nõu andev komisjon, kuhu kuuluvad allergoloog-immunoloogide, infektsionistide, perearstide, lastearstide, õdede, terviseameti, ravimiameti, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

Koroonavaktsineerimise eesmärk on vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ja surmajuhtumeid, kaitsta riskirühmi, kelle nakatumise korral võib koroona kulgeda raskemalt, vähendada koroonaviiruse levikut Eestis ning hoida sellega COVID-19 haiguse kolmas laine võimalikult madalal, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning hoida Eesti ühiskond võimalikult avatud. Infot vaktsineerimise võimaluste kohta saab veebilehelt www.vaktsineeri.ee.

Jaga
Kommentaarid