"Mida varem sekkuda, seda suurem on selle mõju," vahendab Bloomberg teadlaste sõnu.

Uue tüvega nakatumise tase on kõrgeim Londonis, teatas valitsust nõustav teadusnõukogu SAGE laupäeval. Halveneva olukorraga seoses kuulutas linnapea Sadiq Khan välja hädaseisundi, mis võimaldab pealinnal koordineerida hädaabiteenuste osutamist, vältimaks nende katkemist üheksa miljoni elanikuga metropolis.

Ilma täiendavate piiranguteta võib igapäevaselt haiglasse jõudvate inimeste arv tõusta vähemalt 3000ni, ütles SAGE. Taolise surve vältimiseks "tuleks väga kiiresti rakendada rangemaid meetmeid," hoiatas nõukoda.

Arvestades, et nakatumise ja tõsisemate sümptomite ilmnemise vahel on ajaline nihe, eeldatakse, et veel enne aasta lõppu jõuab Inglismaal igapäevaselt haiglasse umbes 1000-2000 nakatunut.

Teadlased märkisid, et mõnede aasta alguses kasutatud piirangute, sealhulgas meelelahutusasutuste sulgemise, tagasitoomine võib aidata nakatumiste arvu oluliselt vähendada.

Omikrontüve levik on pannud peaminister Boris Johnsoni keerulisse olukorda, sest viimane lubas tänavu kevadel, et riiki enam lukku ei panda. Ta on seni hoidunud rangete meetmete taastamisest ja pannud lootused kiiremale vaktsineerimisele.

Teadlaste soovitused ja viimased nakatumisnumbrid ähvardavad survet Johnsonile suurendada. Ainuüksi laupäeval registreeriti Ühendkuningriigis 90 418 uut juhtumit, mida on küll veidi vähem kui reedel, kuid 44% enam kui pelgalt nädala eest.

Veel üks SAGE avaldatud hoiatus viitab sellele, et kui praegused piirangud, mida tuntakse plaanina B, kehtivad edasi ja täiendavaid meetmeid tarvitusele ei võeta, võidakse nakatumislaine tipphetkel tuvastada ka kuni kaks miljonit uut juhtumit päevas.

Jaga
Kommentaarid