Reedel astus Prahas ametisse Tšehhi uus valitsus, mida juhib peaministrina paremkonservatiivse Kodanike Demokraatliku Partei (ODS) esimees Petr Fiala.

57-aastane endine ülikooliprofessor juhib uut koalitsiooni, kuhu kuulub lisaks ODS-ile veel neli erakonda. Esimest korda Tšehhi ajaloos on valitsusse kaasatud ka Piraadipartei.

Uuel koalitsioonil on 200-liikmelises parlamendi alamkojas kokku 108 mandaati, kuid analüütikute hinnangul on viieliikmelises koalitsioonis erimeelsused lihtsad tekkima.

Koalitsioon peab ametisse asudes kohe tööle asuma uue koroonaviiruse laine summutamise ning inflatsiooni vähendamisega. Tšehhi seisab silmitsi ka suure eelarvepuudujäägiga, mille vähendamiseks on lubatud tuleval aastal kulutusi vähendada 80 miljardi Tšehhi krooni (3,2 miljardi euro) võrra, vahendab Reuters.

Uus valitsus on välispoliitikas lubanud koostööd teha maailma demokraatiatega, sealhulgas tihendada sidemeid Taiwani ning Jaapaniga. Vastukaaluks riigi presidendi tihedale läbikäimisele Venemaa ja Hiinaga soovitakse nende kahe riigiga suhteid ümber mõtestada.

Samuti on uus valitsus lubanud tõsta kaitsekulud 2%-ni SKT-st, mis on NATO-liikmesriikidele normiks.