"Oleme tõsiselt mures Venemaa vägede ulatusliku, provotseerimata ja põhjendamatu suurenemise pärast viimastel kuudel Ukraina piiridel," teatas allianss eile hilisõhtul pressile. "Kutsume Venemaad üles viivitamatult deeskaleeruma, kasutama diplomaatilisi kanaleid ja täitma oma rahvusvahelisi kohustusi sõjalise tegevuse läbipaistvuse osas," lisati seal.

NATO kinnitusel reageerivad nad "alati sihikindlalt meie julgeolekukeskkonna mis tahes halvenemisele", sealhulgas tugevdades vajadusel kollektiivkaitset ning võttes liitlaste julgeoleku tagamiseks kõik vajalikud meetmed.

Igasugune edasine agressioon Ukraina vastu tooks NATO kinnitusel kaasa tohutud tagajärjed ja sellel oleks kõrge hind. "Kordame oma toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele ja suveräänsusele tema rahvusvaheliselt tunnustatud piirides ning kutsume Venemaad üles viima oma väed Ukrainast välja vastavalt oma rahvusvahelistele kohustustele ja kohustustele," seisab NATO teates.

Ühtlasi toetas NATO kõikide riikide õigust otsustada oma tuleviku ja välispoliitika üle ise, ilma välise sekkumiseta. Alliansi kinnitusel on nende suhted Ukrainaga vaid Ukraina ja 30 NATO liikmesriigi küsimus. Lükkame kindlalt tagasi kõik katsed liitlaste julgeolekut lõhestada, märkis NATO.

Samas kordas NATO valmisolekut sisuliseks dialoogiks Venemaaga ning pikaajalist kutset Venemaale NATO-Venemaa Nõukogu kohtumiseks. "Igasugune dialoog Venemaaga peab toimuma vastastikkuse põhimõttel, käsitlema NATO muret Venemaa tegevuse pärast, põhinema Euroopa julgeoleku põhiprintsiipidel ja alusdokumentidel ning toimuma konsulteerides NATO Euroopa partneritega," selgitas allianss.