Kremli välisnõuniku Juri Ušakovi sõnul kinnitas Hiina president Putinile, et kahe riigi partnerlus on isegi lähedasem ja tõhusam kui ametlikult liidus olevatel riikidel. “Toetame üksteist kindlalt, kaitstes kummagi riigi põhihuvisid ja väärikust,” vahendab Hiina riigimeedia Xi sõnu. Ta märkis, et riigid peaksid üksteise julgeolekuhuvide kaitsmiseks tehtavat koostööd veelgi suurendama.

Putin tõdes, et kahe riigi koostöö põhineb üksteise siseasjadesse mittesekkumisel ja austusel vastastikuste huvide suhtes. Xi väljendas tänu Venemaa toetuse eest Taiwani küsimuses, Ukrainat nimepidi ei mainitud.

Ušakovi sõnul arutati ka rahandusküsimusi ja Läänest sõltumatu finantstaristu loomist, mis aitaks paremini toime tulla Lääne sanktsioonidega. Putin kinnitas, et saabub veebruaris Pekingi talveolümpiamängudele. “Oleme üksteist rahvusvahelises spordikoostöös toetanud ja ei lepi ühegi katsega sporti ega olümpialiikumist politiseerida,” ütles Putin.

Välissekkumise üle kaebas ka Xi, kelle sõnul üritavad “teatud rahvusvahelised jõud” demokraatia ja inimõiguste sildi all Hiina ja Vene asjadesse sekkuda. “Seda, kas riik on demokraatlik, võib hinnata ainult selle riigi oma rahvas,” leidis Xi. “Peame kindlalt trotsima hegemoonlikku käitumist ja külma sõja mentaliteeti, mida õigustatakse multilateralismi ja reeglitega.”

Hiina asevälisminister Le Yucheng meenutas, et tänavu möödus 20 aastat Hiina-Venemaa heanaaberlike suhete leppe allkirjastamisest. “Kaks liidrit kuulutasid välja leppe pikendamise, mis viib kahepoolsed suhted uude ajastusse,” lisas Le. Majanduskoostööst rääkides tõi aseminister näiteks Vene-Hiina gaasijuhtme, mis varustab Hiina idaosa maagaasiga.