Soome presidendi kantselei teate järgi rääkisid presidendid põhjalikult pingelisest olukorrast Ukraina piiridel, vahendab Yle Uutiset.

Presidendikantselei teatel ütles Niinistö Putinile, et „Soomel on raportitest ilmnev stabiilne välis- ja julgeolekupoliitiline liin”.

Raportite all mõeldakse ilmselt eelmisest aastast pärit presidendi ja valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika raportit ning sellest sügisest pärinevat kaitsepoliitika raportit.

Välis- ja julgeolekupoliitika raporti järgi on „Soome sõjalisse liitu mittekuuluv riik, mis säilitab tugevat ja usutavat rahvuslikku kaitsevõimet”.

Lisaks sellele öeldakse raportis, et „Soome välis-, julgeoleku- ja kaitsepoliitika aluste hulka kuulub rahvusliku liikumisruumi ja valikuvõimaluste säilitamine. See säilitab võimaluse sõjaliselt liituda ja taotleda NATO liikmelisust”.

Suhete kohta Venemaaga kirjutatakse välis- ja julgeolekupoliitika raportis, et „Soome säilitab toimivaid ja tihedaid suhteid Venemaaga valdkondades, mis on Soome ja EL-i seisukohalt kesksed”. Raportis mainitakse ka, et Soome teeb Venemaaga koostööd ja peab dialoogi rahvusvahelise olukorra ja julgeoleku üle.

Niinistö ja Putin rääkisid ka niinimetatud Helsingi vaimust ehk riigijuhtide võimalusest pidada rahvusvahelise poliitika eraldusjooni ületavat dialoogi.

Soome on pakkunud maailma liidritele võimalust korraldada 2025. aastal Soomes Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) 50. aastapäeva kohtumine. Siis täitub 50 aastat Helsingis toimunud Euroopa julgeoleku- ja koostöönõupidamisest.

Niinistö ja Putini vestlus toimus täna keskpäeva ajal.

Eile õhtul vestles Niinistö telefoni teel USA presidendi Joe Bideniga. Ka selle vestluse peateema oli pingeline olukord Ukraina piiridel.