Delfi andmetel on tegu Keskerakonna liikme Allain Karusega, kes oli tänavustel kohalikel valimistel Valgas Keskerakonna esinumber.

Valga vallavolikogu liige keskerakondlane Alar Nääme ütles, et volikogu tööd tehes lähtutakse siiski süütuse presumptsioonist ja see on Karuse enda otsustada, kas ta jätkab uurimise ajal volikogus töötamist või mitte. Nääme ütles, et tema jaoks tulid kahtlustused üllatusena.

Kahtlustuse kohaselt mõjutas Karuse koos veel kuue kahtlustatavaga inimesi oktoobris toimunud valimistel häält talle või tema tütrele andma. Allain Karuse tütar on Ester Karuse, kes oli möödunud aasta märtsist kuni tänavuse aprillini Valga vallavanem. Ester Karuse kuulub samuti Keskerakonda.

Esialgsetel andmetel mõjutati üle 20 valijat, kellele lubati vastutasuks hääle eest anda raha, mootorikütust või alkoholi. Kuriteos kahtlustatav kandideeris 2021. aasta kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel Valga vallas Eesti Keskerakonna nimekirjas.

Vedelkütuse müük

Samuti esitati Karusele kahtlustus selles, et ta müüs koos 46-aastase kahtlustatavaga Valga linnas endaga seotud äriühingule kuuluvat vedelkütust, omamata selleks luba. Kahtlustuse kohaselt on
müüdud vedelkütust üle 40 000 euro eest.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Ats Kübarsepa sõnul on kahetsusväärne, kui edasise uurimise käigus saab kinnitust, et keegi on üritanud ebaausal teel võimule saada.
„Politsei kogus infot valimistel toimunud rikkumiste kohta ja antud juhul tuvastasime võimaliku häälte ostmise. Seni kogutud tõendid viitavad, et häälte ostmine oli süsteemne ehk korduv ning toimus valimispäevale eelnenud paaril nädalal. Praegu ei ole meil alust seostada kuriteoga kahtlustatava tütart, kes kandideeris samuti valimistel ja kellele osteti kahtlustuse kohaselt samuti hääli,“ sõnas Kübarsepp.

Õhtuleht kirjutas möödunud aastal kuulujuttudest, et isa-tütre Karuse poolt hääletades lubati viina või raha. Karused kaebasid väljaande selle loo pärast kohtusse, lahendust pole vaidlus veel leidnud.

Kahtlustusi hakatakse kontrollima

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Allar Nisu sõnul on valimisvabaduse rikkumine kuritegu, mis mõjutab negatiivselt riigi usaldusväärsust ja annab ebavõrdse eelise teiste poliitikute ees.
„Valimised toimivad põhimõttel, et kandideerivad poliitikud on ausad ega mõjuta hüvedega inimesi oma vaba tahet muutma. Praeguseks on kogutud piisavalt tõendeid, et esitada esialgsed kahtlustused. Edasi hakkame neid kahtlustusi kontrollima. Kui tõendite kogumise käigus peaks kinnitust leidma, et poliitik on end heasse positsiooni asetanud tänu ostetud häältele, siis on raske uskuda, et ta on oma töös täiesti aus ja läbipaistev,“ selgitas Nisu.

Menetlust alustati karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb valimisvabaduse rikkumist ja vedelkütuse ebaseaduslikku käitlemist. Uurimisega tegeleb keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja menetlust juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis möödunud nädalal ühe häälte ostmisega seotud kriminaalasja ka kohtusse. 41-aastasele mehele, kes kandideeris Valgamaal Tõrva vallas Eesti Reformierakonna
nimekirjas, esitati süüdistus valimisvabaduse rikkumises. Süüdistuse kohaselt transportis ta vähemalt viis inimest nende elukohtadest valimisjaoskonna juurde, palus neil hääletada enda
poolt ja pakkus neile peale valimisjaoskonnas käimist hüvena alkohoolseid jooke. Temale on esitatud süüdistus ka lähenemiskeelu rikkumises ja kehalises väärkohtlemises.