14 inimest peeti kinni ja viidi protsessuaalseteks toiminguteks politseijaoskonda, sealhulgas peeti kella 23 ajal üks inimene kinni politsei seaduslikele nõudmistele allumatuse ja politseiniku ründamise eest, vahendab Läti Delfi.

Hinnatakse ka korraldajate ja õhutajate vastutust.

Uudisteagentuuri LETA hinnangul oli pärast keskööd Riia lossi juures veel mõnisada inimest.

Kaks inimest ühest seltskonnast peeti kinni üldtunnustatud normide rikkumise eest. Viieinimeseline grupp peeti kinni huligaansuse eest lossiväljakul. Kasutati pisargaasi.

Üks inimene peeti kinni ilutulestikuvahendi kasutamise eest Riia lossi juures ja veel üks Riia munitsipaalpolitseiniku ründamise eest. Viimane tõukas politseinikku ja püüdis teda pikali lükata.

Politsei vahistas kaks inimest droonilennutamisreeglite rikkumise ja vikatiga ringiliikumise eest.

Üks politseinik sai vigastada ja ta viidi meditsiiniasutusse.

Kella 17 ajal kogunes aktsioonile üle tuhande inimese, kuigi politsei rääkis umbes 600-st.

Gobzems ise saabus kella 19 ajal ja lahkus pärast keskööd.

Gobzems ise väidab, et on vastu ühiskonna jagamisele vaktsineerituteks ja vaktsineerimata inimesteks. Seejuures ei ole ta enese väitel koroonaviiruse vastu vaktsineerimise kui sellise, vaid „kohustusliku vaktsineerimise” vastu. Lisaks sellele on Gobzems enese sõnul korruptsiooni vastu Läti ühiskonnas ja konkreetselt peaminister Krišjānis Kariņši valitsuse vastu. Gobzemsi sõnul on valitsusel tagasiastumiseks nädal aega.

Nädala jooksul tegi Gobzems turnee mööda Lätit ja kohtus oma toetajatega. Ta külastas 15 linna, ta vahistati kolm korda ja alustati mitut administratiivmenetlust. Operatsioon „Rododendroniks” nimetatud aktsiooni kulminatsioon pidi olema eilne meeleavaldus Riias.

Riia linnavalitsus otsustas selleks luba mitte anda, sest ei veendunud, et korraldaja võtab vastutuse, kui see ei toimu vastavalt hetkel kehtivatele reeglitele.

Politsei kutsus eile üles aktsioonist „Rododendron” mitte osa võtma.

Loosungite ja retoorika järgi koondab Gobzems enese ümber protestivalijaid: inimesi, kes ei ole rahul nii koroonapiirangute kui ka olukorraga riigis üldiselt. Ise ütles Gobzems väljaandele Rīga24, et aktsioon Rododendron ühendab kõiki praeguse olukorraga rahulolematuid Läti elanikke.

„Ma arvan, et sinna (eilsele meeleavaldusele Riias – toim) tuleb väga suur osa ühiskonnast, tuhandeid inimesi,” teatas Gobzems enne ürituse toimumist.

Gobzemsi sõnum on suunatud nii läti- kui ka venekeelsele publikule, sotsiaalmeedias tegutseb ta aktiivselt mõlemas keeles.

Gobzems on öelnud, et on valmis võtma enda peale uue valitsuse moodustamise ja hakkama peaministriks. Samal ajal on ta SKDS-i oktoobrikuise küsitluse järgi Läti elanike jaoks kõige vastumeelsem peaministrikandidaat – nii arvas 74,6% küsitletutest. Gobzemsi erakonna Seadus ja Kord toetus oli oktoobris 2,2% (kuu varem 3,7%). Erakonna toetus langes seejuures Läti vaktsineerimispoliitika ja koroonapiirangute karmistamise taustal.

Jaga
Kommentaarid