Riigieelarve kontrolli erikomisjon kogunes eile pärastlõunal, et arutada koos majandus- ja taristuminister Taavi Aasaga elektrituru hinnakriisi. Komisjoni liige Peeter Ernits liitus istungiga videosilla teel otse autoroolist. Istungi salvestusest nähtub, et selleks kasutatud nutiseade võtab liiklemise ajal ohtralt saadiku tähelepanu.

Liiklusseaduse kohaselt on juhil keelatud tegeleda juhtimise ajal toimingutega, mis võivad segada juhtimist või liiklusolude tajumist. Sealhulgas on keelatud hoida telefoni käes või kasutada seda käsi vabaks jätva vahendita. Istungi salvestis annab alust arvata, et Ernitsa üles seatud vabakäesüsteem jättis soovida, ja vahepeal sõitis saadik ka nutivahend käes.

Peeter Ernits räägib, et osales erikomisjonis roolis olles, kuna oli parasjagu teel Elva vallavolikogu istungile. Ta ei näe oma käitumises probleemi ning kinnitab, et ei ole kaugeltki esimene saadik, kes nõnda istungil osaleb.

"Mul ei ole koosolekul osalemise jaoks vaja vaadata, mis seal toimub, see visuaalne pool pole kuidagi oluline. Oleks ma kirjutama või lugema pidanud, siis loomulikult ei oleks ma nii osalenud," kommenteerib Ernits. Telefonile liigset tähelepanu pööramist ta eitab - ütleb vaid, et kohendas korra telefoni hoidikut, mis ära vajus.

PPA pressiesindaja viitas videot nähes liiklusseaduse paragrahvile: "Igasugune kõrvaline tegevus autoroolis hajutab juhi tähelepanu ja seetõttu kasvab oht sattuda liiklusõnnetusse. Toimiva süsteemi puudumise korral tuleks autojuhil enda ja teiste turvalisuse tagamiseks pöörata kõrvalteele või peatuda selleks lubatud kohas."

"Sobimatu käitumine ja halb eeskuju"

Transpordiameti liikluseksperdi Villu Vane sõnul on video põhjal keeruline öelda, kas saadik hoidis telefoni käes või oli see hoidikus. "Loodetavasti oli hoidikus, aga kui telefon oli käes, siis oli ilmselgelt tegemist keelatud tegevusega – liiklusseaduses on see selgesõnaliselt kirjas. Ühesõnaga – sobimatu käitumine ja halb eeskuju," sõnas Vane.

Riigikogu kantselei keeldus juhtunut kommenteerimast, viidates, et riigikogu liikmete seaduskäitumise kontrollimine ei kuulu nende pädevusse. "Kui mõni riigikogu liige peaks näiteks seadust rikkuma, siis riigikogu iseseisvalt menetlust ei alusta, seda teeb politsei," selgitas kantselei kommunikatsioonijuht Epp-Mare Kukemelk. Samuti ei osanud Kukemelk öelda, kas riigikogu liikmed on varemgi otse autoroolist kaasa rääkinud.

Autoroolist on riigikogu töös hiljuti kaasa löönud ka Keskerakonna saadik Martin Repinski, kes alustas põhitöö kõrvalt lisaraha teenimist Bolti juhina. Repinski sõnul kuulas ta istungil toimuvat kõrvaklappidega, kuid sõnavõtmiseks soovib ta siiski saalis kohapeal olla. "Kui tahan kohal olla, kuulata ja midagi öelda, siis seda teen. Kui on aga näiteks arupärimised, kus ma ei taha osaleda ja saan vajadusel ka hiljem vaadata, siis ma ei näe probleemi selles, et sõita Boltiga," lausus ta Delfile. Repinski sõnul pole nii, et parlamendis kõik 101 saadikut kuulavad kohapeal kõike, mis istungite ajal räägitakse. Üsna pea pärast artikli ilmumist võttis Delfiga ühendust Keskerakonna fraktsiooni juht Jaanus Karilaid, kes kinnitas, et rääkis Repinskiga ja enam seda töö ajal ei juhtu.

Peeter Ernits on riigikogu XIII ja XIV koosseisu liige ja kuulub alates 2018. aastast Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ridadesse.