Analüüsi avaldanud Londoni hügieeni- ja meditsiiniülikooli sõnul võib ka tõsiste haigusjuhtumite osakaal olla tuleva aasta jaanuaris kõrgem kui 2021. aastal samal ajal.

Teadlaste kõige optimistlikuma stsenaariumi korral jõuab järgmise koroonalaine kõrgpunktis igapäevaselt haiglasse veidi rohkem kui 2000 uut koroonapatsienti ning aasta esimese viie kuu hukkunute arv jääb 25 000 ligi. Niisuguse ennustuse garantiiks on, et kolmas vaktsiinidoos on omikrontüve vastu tõepoolest efektiivne ning rasked haigusjuhtumid harvad, vahendab DailyMail.

Kõige mustema stsenaariumi kohaselt (ehk kui kolmas vaktsiinidoos peaks olema siiski loodetust ebaefektiivsem ning tüvi hakkab põhjustama suuremal hulgal raskeid haigusjuhtumeid), jõuab Suurbritannia 2022. aasta aprilliks tõenäoliselt olukorda, kus alates aasta algusest on haiglaravile sattunud ligi pool miljonit inimest ning viirusest põhjustatud surmajuhte registreeritud mõne kuuga kuni 75 000.

Edinburghi ülikooli immunoloogia ja nakkushaiguste professor Eleanor Riley sõnul on uus viirustüvi levimas enneolematu kiirusega ning vähemalt Suurbritannias ja Euroopas on tõenäoline, et varem või hiljem puutub haigustekitajaga kokku suurem osa inimestest.

Professor hoiatab, et paljud inimesed võivad haiglasse sattuda ka siis, kui selgub, et omikrontüvi põhjustab leebemaid sümptomeid kui seni dominantne olnud deltatüvi.

Ekspertide hinnangul vajab riik haigusjuhtumite madalal hoidmiseks lähiajal täiendavaid piiranguid, ning seda tulevate jõulupühade valguses eelkõige meelelahutusele ja siseruumis toimuvatele üritustele.

Uuringu ühe läbiviija, Dr Rosanna Barnardi sõnul on omikrontüve puhul veel palju ebaselget. “Maskikandmine, distantsi hoidmine ning kolmas vaktsiinidoos on vajalikud, kuid ei pruugi olla piisavad,” sõnas ta.

“Keegi ei soovi uusi piiranguid ja ühiskonna lukkupanekut, kuid need on viimase hetke abinõud, mis aitavad hoida meditsiinisüsteemi kokkuvarisemise eest,” lisas Barnardi väljaandele SkyNews.

Teadlane paneb poliitikutele ja otsustajatele südamele, et kindlasti on iga piirangu puhul vaja lisaks võimalikule haiguse pidurdamisele kaaluda ka selle laiemat sotsiaalset mõju.

Täiendavaid teadmisi selle kohta, kui raskeid haigestumisi omikrontüvi põhjustab ja millises ulatuses vaktsiinid selle eest kaitsevad, saadakse iga päev.

Washington Post kirjutas paljude ekspertide arvamusele tuginedes täna, et Omikron võib peatselt välja vahetada deltatüve, mis on olnud juba kuid maailmas valdav Covid-19 variant. Euroopas võib see valdavaks olla juba järgmisel nädalal.

Jaga
Kommentaarid