Intsident sai alguse, kui suurima opositsioonierakonna Rahvaste Demokraatliku Partei (RDP) poliitik Erkan Aydin heitis siseminister Soylule ette rahapesus süüdistatava ärimehe eralennuki kasutamist. Aydin tõi süüdistusi salgava Soylu ees nähtavale pildi, mis kujutas teda nimetatud lennukis: "Sa valetad! Sa valetad!".

Soylu otsustas süüdistustele vastata rusikatega, kähmlus kasvas kiirelt üle madinaks, milles osales lisaks Aydinile ja Soylule veel paarkümmend parlamendisaadikut.

Pinged stressis majandusest

Parlamendis aset leidnu on peegeldus Türgi majanduses toimuvast - ainuüksi viimase kuu jooksul on Türgi liir kukkunud 30% ning inflatsioon tõusnud 21%. Paljudel türklastel on raskusi toidu ja ravimite ostmisel.

Majanduskrahhi põhjusena nähakse president Recep Tayyip Erdogani majanduspoliitikat, mille eesmärk on hoida intressimäärad madalal ning seeläbi ekspordile rõhuda - ekspertide hinnangul peaks hüppeliselt kasvava inflatsiooni vastu tegema just vastupidist ning intresse tõstma. Erdogan kutsub oma poliitikat "majanduslikuks iseseisvussõjaks".