Neljapäeval peetud pressikonverentsil teatas Prantsusmaa president Emmanuel Macron, et britid pole usaldusväärsed, sest nad ei pea oma lubadustest kinni.

Esimest korda süüdistas Macron ametlikult britte Ühendkuningriigi, Austraalia ja USA kaitsepakti AUKUS sõlmimises, millega tühistati Austraalia-Prantsusmaa leping allveelaevade soetamiseks. Britte nimetas president uue diili tulihingelisteks toetajateks.

„Kas saan ignoreerida tõsiasja, et britid toetasid tulihingeliselt lepingut, mis oli kavandatud Prantsusmaa huvide vastu võitlemiseks ning India ja Vaikse ookeani piirkonnas alternatiivse visiooni edendamiseks?" küsis Macron pressikonverentsil.

Kahe riigi vahelises rändekriisis ja möödunud kuul La Manche'i väinas hukkunud 27 migrandi surmas süüdistas president Ühendkuningriigi tööturgu ning majandust, mis toetuvat illegaalsele tööjõule.

Samas üritas Macron pressikonverentsil öelduga ka suhteid veidi parandada: „Ma armastan Suurbritanniat, ma armastan britte, aga ma soovin valitsust, mis tahaks meiega heas usus töötada."