Täna hommikul taandub kõrgrõhkkond kaugemale Venemaale ja madalrõhkkonna surve suureneb. Kagu- ja idatuul paisub jõulisemaks, puhanguid sisemaal 12, rannikul 15, saartel kuni 20 m/s. Juba öösel hakkas saartel lund ja lörtsi sadama, mandril esines pinnatuisku.

Õhutemperatuur on varahommikul 12..-18 kraadi, saartel jäävad miinimumid -10 kraadist pisut kõrgemale. Päeval lisandub niiskust ja jõuab soojem õhumass, samal ajal maapinna lähedal püsib õhutemperatuur miinuspoolel.

Sajuhood laienevad mandrile, ei ole küll tugevad, aga lisaks lumele ja lörtsile sajab ka jäävihma, mis jäitena kõigile pindadele külmub ning teed-tänavad väga libedaks muudab. Õhutemperatuur on -6..-12, saartel ja läänerannikul 0..-3 kraadi, õhtul tõuseb.

Transpordiamet: täna tasuks kaugtööd teha

Transpordiamet hoiatab omalt poolt, et täna muutuvad teeolud prognoositava lumesaju, tuisu ning jäävihma tõttu väga keeruliseks. "Kutsume liiklejaid üles võimalusel mitte liiklusesse riskima minna. Kui kindlasti on vaja minna, siis tuleb liikluses olla ülimalt ettevaatlik, vähendada kiirust ja suurendada pikivahet," hoiatas transpordiameti taristu haldamise teenistuse direktor Raido Randmaa. "Paljudel on kodune kaugtöö võimalus ja täna on just õige hetk seda võimalust kasutada."

Transpordiamet kinnitab, et kõik riigiteede hooldust tegevad ettevõtjad tegelevad lume- ja libedustõrjega, ent sellele vaatamata võivad teed järsku libedaks muutuda. Seetõttu on õige sõidukiiruse ja -stiili valimine eriti oluline. Lubatud suurim sõidukiirus ei ole liiklejatele kohustuslik. Pimedal ja märjal ajal liigeldes tuleb hoida ohutut pikivahet ning vältida ohtlikke manöövreid.

Tallinn soovitab elanikel võimalusel koju jääda

Tallinna linn hoiatas oma elanikke, et reedeks ja laupäevaks prognoositud jäävihm teeb ohtlikult libedaks nii kõnniteed kui ka sõiduteed, ning kutsus ettevaatlikkusele kõiki pealinnas liiklejaid.

Tallinna tänavatel hooldustöid tegevad partnerid keskenduvad reedel-laupäeval libedusetõrjele, kinnitas linnavalitsus. Lisaks jagab linn libeduse tõrjeks tasuta graniitkillustikku korteriühistutele, haridusasutustele, sotsiaal- ja tervishoiuasutustele, kultuuriasutustele ja teistele linna ametiasutustele.

„Oleme linnatänavate hoolduspartneritele andnud eelhoiatuse suunata kogu ressurss kõnniteede ja sõiduteede libedusetõrjele, kuid ka kõigi nende meetmete juures muudab jäävihm teed ikkagi ohtlikult libedaks. Linnaosavalitused jagavad tasuta graniitsõelmeid korteriühistutele ja soovitame tungivalt seda kasutada. Andsime nii koolidele, lasteaedadele, sotsiaal- ja tervishoiu ning kultuuriasutustele võimaluse saada juurde suures koguses graniitsõelmeid, et neil oleks võimalik jäävihma korral kohe libedusetõrjega alustada. Nii mupo kui ka politsei patrullautod on varustatud puistematerjaliga ja on samuti libeduse tõrjel linlastele abiks,“ ütles abilinnapea Vladimir Svet.

Keskkonna- ja kommunaalamet ning linnaosad on hankinud libedusetõrjeks umbes 71 tonni graniitkillustikku, mida jagatakse ning ollakse valmis puistama neljapäeva ja reede jooksul.

„Palume nii jalgsi kui ka autoga liiklemisel olla igal juhul väga ettevaatlik ja kui on võimalik, siis reedesel päeval koju jääda ja väljas liikumist vältida. Ilmaprognoosi põhjal ei ole välistatud, et jäätub ka elektritranspordi kontaktvõrk ning sel juhul mõjutab see nii trollide kui ka trammide liikumist. Ka Tallinna haridusasutused arvestavad sellega, et kõik lapsed ei pruugi kooli jõuda ja seda ei loeta põhjuseta puudumiseks,“ lisas abilinnapea Svet.

Jälgi ka meie libedablogi.

Kui blogi esialgu ei avane, siis uuenda lehte.