Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) väitel liikus Ukraina mereväelaev Donbass Musta merd Aasovi merega ühendava Kertši-Jenikali kanali poole, ilma et oleks sellest eelnevalt teavitatud Venemaa võime.

FSB teatel ei vastanud Ukraina alus esialgu kursi muutmise nõudmistele, kuid hiljem siiski tegi seda ja „taandus Venemaa vetest”. „Me peame Ukraina laevameeskonna seesugust tegevust provokatiivseks ja ohuks meresõiduohutusele,” kuulutas FSB.

Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov teatas aga, et Donbass on relvastamata, ja nimetas seda „järjekordseks Vene poole desinformatsiooni juhtumiks”. „Üldiselt on Aasovi mere veed ühiskasutatavad. Tegutseme seal seaduslikel alustel,” ütles Reznikov.

FSB väitis, et laev liikus enne kursi muutmist Kertši väinast 18 meremiili kaugusel.

Ukraina sõjavägi ütles sotsiaalmeedias tehtud lühikeses avalduses, et laev tegutses Ukraina territoriaalvetes, sisenemata „tundlikele aladele”. Armee lisas, et laev naasis oma kodubaasi.

Juhtum leidis aset ajal, kui USA president Joe Biden lubas pidada telefonivestluse oma Ukraina kolleegi Volodõmõr Zelenskõiga. Valge Maja kinnitas selle nädala alguses, et Biden otsib võimalusi Kiievi ja Moskva vahel kasvavate pingete leevendamiseks.