Avasõnavõtus lubas senaator Richard Blumenthal olla „halastamatu”, öeldes, et enesele politseinikuks olemise ja enese reguleerimise aeg on läbi, vahendab Guardian.

„Enesele politseinikuks olemine sõltub usaldusest ja usaldus on kadunud,” ütles Blumenthal. „Nende probleemide ulatus nõuab nii laialdasi lahendusi kui ka vastutust, mis on seni puudunud.”

Senati tarbijakaitsekomitee ees aru andnud Mosseri kaitses Instagrami ja kutsus seadusandjaid looma sotsiaalmeedia paremaks reguleerimiseks valdkonnapõhist organit.

Mosseri püüdis veeretada süüd kogu valdkonnale laiemalt, öeldes, et „noorte inimeste kaitsmine internetis ei ole ainult ühe ettevõtte asi”, ning lisas, et rohkem noori inimesi kasutab teisi rakendusi, sealhulgas TikToki ja YouTube’i.

„Me kõik tahame, et teismelised oleksid internetis väljaspool ohtu,” ütles Mosseri oma avasõnavõtus. „Internet ei kao kuhugi ja ma usun, et on teha tähtis töö, mida me võime teha koos – valdkond ja poliitikakujundajad – et tõsta standardeid kogu internetis, et noori inimesi paremini teenida ja kaitsta.”

Mosseri kutsus looma valdkonnapõhist organit, mis tegeleks sellega, „kuidas kontrollida vanust, kuidas mõelda välja eakohaseid kogemusi ja kuidas tekitada vanemate kontrollivõimalusi” erinevates rakendustes. Ta pakkus, et sihikule võetaks kaitse, mille annab USA föderaalseadus nimega Section 230, mis kaitseb platvorme õigusliku vastutuse vastu kasutajate postitatud sisu eest.

Instagram ja selle emafirma Meta (varem Facebook) on üle maailma üha suurema kriitikatule all selle eest, kuidas selle teenused mõjutavad nooremate kasutajate vaimset tervist, kehakuvandit ja turvalisust internetis, pärast sisedokumenteide avaldamist endise töötaja ja vilepuhuja Frances Haugeni poolt.

Need dokumendid, mis avaldati ajalehes Wall Street Journal ja mis anti üle USA kongressile, paljastasid, et ettevõtte oma siseuuring näitas, et Instagram mõjutab negatiivselt teismeliste vaimset tervist, eriti kehakuvandiga seotud asju.

Senaatorid nõudsid Mosserilt nimetud siseuuringu tulemuste ulatuslikumat avaldamist, sealhulgas andmeid teismeliste anoreksia ja enesetapumõtete kohta. Mosseri lubas suuremat läbipaistvust, aga ütles, et konkreetsed andmed on tõenäoliselt kustutatud.

Senaatoritel oli Mosserile öelda karme sõnu. Nad tõid süngeid näiteid Instagramis lastele tehtava kahju kohta. Maria Cantwell rääkis ühest oma valijast, kelle nooruke tütar meelitati seksiärisse ja viidi üle osariigi piiri prostituudiks.

Marsha Blackburn palus Mosseril rääkida otse vanematele, kelle lastele on haiget tehtud või kes on endale haiget teinud Instagrami kasutamise tagajärjel. „Te olete purustanud nende laste elud ja te olete murdnud nende vanemate südamed,” ütles Blackburn.

Blumenthal küsis, kas Instagram on lõplikult loobunud eraldi lastele mõeldud platvormi arendamisest, mille ettevõte peatas suure vastuseisu tõttu. Mosseri ei lubanud lõplikku loobumist, aga ütles, et sellised projektid nõuavad vanemate nõusolekut.