Keskkonna ja kommunaalvaldkonna eest vastutav Svet viitab, et möödunud nädala teises pooles sadas kahe ööpäevaga maha sama palju lund kui eelmisel talvehooajal detsembris-jaanuaris kokku. Tema hinnangul saadi linna poolt üldiselt hästi hakkama, aga muidugi jõudsid meediasse üksikud möödalaskmised.

Mis puutub tehnikasse ja inimeste hulka, siis tema tahtnuks näha tänavatel kaks-kolm korda rohkem käsitööbrigaade. Nendest on Sveti sõnul eriti abi ülekäiguradade ja ühistranspordipeatuste juures.

Lumekoristuse puhul pole ka nii, et saaks otse sahamehele helistada – tegu on võrgustikuga, kus linnal lepingud erinevate alltöövõtjatega. Saates selgitab Svet, mis juhul võivad partnereid oodata ka leppetrahvid. Murekohaks on tööjõupuudus.

Iga-aastane teema on seegi, kas ja palju peavad majaomanikud ning korteriühistud lumekoristuse eest vastutama. Näiteks opositsiooni kuuluv Isamaa käis linnavolikogus välja, et tuleb lõpetada kohustus rookida lund kinnistutega piirnevatel linna tänavatel ja teedel.

1x
00:00

Svet märgib, et reaalset lahenduskäiku – mille arvelt selleks vajalik summa võtta – ei oska Isamaa eesotsas Urmas Reinsaluga välja käia. Sveti sõnutsi läheks see aastas maksma 20 miljonit eurot või enamgi, nimelt tuleks ilmselt linna palgale juurde värvata ka mõni ametnik.

"Mul on oma nägemus, kuidas võiks küsimusele läheneda. Peame suhtuma lumesse kui prügisse," märgib ta ja muigab, et võib ju kõlada kohatu võrdlusena, aga korralduse poolest nii on. Tema sõnutsi võiks sarnaselt leida erafirmad, kellega peavad kõik kinnistuomanikud ja ka linn lepingu sõlmima. "Nii võiks töötada kõnniteede hooldusega. Hanke puhul saaks linna jagada 10–15 piirkonnaks. Hankel võiksid osaleda kõik soovijad," arutleb ta. Sveti hinnangul tähendaks see seda, et tagatud oleks ühtne kõnniteede hooldamise kvaliteet.

Hetkel on plaan idee tasandil. "Palusin eile kolleege keskkonna- ja kommunaalametis, et nad teeks oma rehkendused, et kui reaalne see oleks. Tegu on minu isikliku arvamusega, veel pole seda linnavalitsuse ette toonud. Peame hakkama rääkima, kuidas muuta tänavahooldussüsteemi paremaks."

Vajadusel graniitkillustik koos soolaga

Selleks nädalavahetuseks lubab ilmaprognoos olusid seinast seina. Alates tuisust ja lõpetades vihmahoogudega. "Lumi on lahendatav küsimus, aga meid ootab ees jää! Veel keerulisem periood on ees," nendib Svet ja meenutab 23. veebruari, mil praktiliselt terve linn oli kaetud libeda jääkihiga. Ta räägib, et libedusega saab võidelda graniitkillustikuga. Ta nendib, et kui olukord peaks olema kriitiline, tuleb seda kasutada koos soolaga. Svet teab, et viimast keegi ei armasta – kahjulik lemmikloomadele ja räsib ka jalanõusid – ent see töötab.

Svet tuletab ka meelde, et on alanud jääpurikate hooaeg. Vastutavad on koduomanikud ja ühistud. "Kui märkate, et pole eemaldatud või piirdelinti pandud, anda teada mupole numbril 14410. See ei tähenda, et keegi saab trahvi, aga saab kohe kõne, kus tuletatakse meelde, et selline asi on olemas."

Kõigest pikemalt juba saates.