Igas koduses majapidamises kasutatakse suurel hulgale erineva otstarbega tekstiilitooteid. Vannitoas on kasutusel saunalinad, käterätikud, tekstiilist pesukindad, dušikardin, põrandavaip, köögist võib leida aga kardinad, toolikatted, käterätikud ja samuti pajakindad või pajalapid, interjööri võivad täiendada erinevad laudlinad, dekoratiivpadjad, pleedid, voodikatted jne. See nimekiri võiks veel pikalt jätkuda. Nostrahome pakub võimalust hankida kõik kodus vajaminevad tekstiilitooted kiiresti ja mugavalt ühest kohast.

Millised omadused on tekstiilide puhul kõige olulisemad

Sõltuvalt sellest, millise koha tekstiilitoode endale kodus leiab, on ka erinevate tekstiilide omadused väga varieeruvad. Köögirätikute, saunalinade ja käterätikute puhul on mõistagi väga oluline, et tegemist oleks vastupidava, kvaliteetse materjaliga, mis oleks samas nahale pehme ning imaks suurepäraselt endasse ka kogu niiskuse ja vee, mida leidub hulgaliselt nii köögis kui ka vannitoas ja saunas. Magamistoas kasutusel olevad tekstiilid, nagu voodilina, tekikott ja padjapüür, täidavad samuti väga olulist rolli, kuna vastutavad hea ja kvaliteetse une eest. Voodipesu puhul on väga oluline, et see oleks naha puudutusele meeldiv, tagaks magamise ajal sobiva temperatuuri, et kehal ei hakkaks liiga palav ega külm, ning oleks samas ka hingav.

Kuidas mõjutab tekstiilide valik interjööri

Kahjuks tuleb tunnistada, et liiga sageli alahinnatakse erinevate kodus kasutatavate tekstiilide mõju sisekujundusele. Inimesed kipuvad koduseid tekstiile pidama pigem viimistluseks kui disaini kui terviku oluliseks komponendiks. Tegelikkuses ei saa aga ruumile anda täielikku ilmet ja kujundust ilma sobivate tekstiilide olemasoluta, mistõttu on koju sobivate tekstiilide valimine täpselt sama oluline kui ehituse käigus seinavärvi või põranda tooni valimine. Tekstiilide valik võib interjööri mõjutada mitmel erineval moel. Üheks võimaluseks on valida interjööri sellised tekstiilid, mis harmoniseeruvad olemasoleva stiili ja toonide valikuga kodus. Teise variandina saab valida sellised tekstiilid, mis ülejäänud interjöörist eristuvad ja seda pigem täiendavad. Nostrahome’i ametlik veebilehekülg pakub suurepärast valikut, kui on vaja leida kvaliteetsed tekstiilid, mis interjööriga harmoneeruksid või annaksid sellele hoopis viimase lihvi.

Kui tihti tuleks tekstiilitooteid välja vahetada

Paljud majapidamises kasutusel olevad tekstiilitooted, nagu käterätikud, voodipesud, saunalinad ning isegi kardinad ja laudlinad, leiavad pidevat ja tihedat kasutamist, mis pikemas perspektiivis avaldab mõju nii nende toodete omadustele kui ka väljanägemisele. Peamised tegurid, mis mõjutavad tekstiilide omadusi ja väljanägemist, on nende kasutamise aeg ja intensiivsus ning samuti nende kokkupuude erinevate ainete ja materjalidega. Köögis kasutatavad rätikud on tihti need tekstiilitooted, mis leiavad kõige intensiivsemat kasutamist ning puutuvad kokku väga erinevate ainete ja materjalidega. Sagedasti tekivad mitut tüüpi plekid just köögis ja vannitoas kasutusel olevatele rätikutele ning magamistoas olevale voodipesule. Seetõttu on just nende toodete puhul oluline pöörata tähelepanu nende kvaliteedile. Tekstiilitoodete väljavahetamise otsus sõltub loomulikult iga perenaise eelistustest, kuid majapidamises enam kasutust leidvad tooted vajavad tavaliselt uuendamist kord aastas. Stiilsed ja kauni välimusega ning mis kõige olulisem, kvaliteetsed tekstiilid magamistuppa ja kööki on saadaval Nostrahome’i veebipoes, mida võib pidada kvaliteetsete tekstiilide koduks.

Kuidas tekstiile hooldada

Tekstiilide hooldamine on oluline, kuna õige hoolduse korral aitab see lihtsamini vabaneda tülikatest ja ebameeldivatest plekkidest ning samas pikendada märgatavalt ka toodete esteetilist välimust ja eluiga. See omakorda aitab vähendada suuremat tarbimist, mis säästab nii keskkonda kui ka loodust. Tekstiilide hooldamisel on oluline silmas pidada, millisest kangast hooldatav tekstiil valmistatud on. Tähelepanu tuleks pöörata sellele, kas tegemist on naturaalsetest ehk looduslikest kiududest valmistatud kangaga või on kanga valmistamisel kasutatud erinevaid tehiskiude, mis tihtipeale vähendavad kanga võimet vastu pidada kõrgemale temperatuurile ja pidevale töötlemisele. Näiteks on naturaalsest puuvilla- ja linakiust valmistatud kangad tuntud just enda eriliselt tugeva vastupidavuse poolest, taludes hästi korduvat pesemist, triikimist ja kuivatamist. Seevastu näiteks tehiskiude sisaldav polüesterkangas on tunduvalt õrnem ega kannata pesemist väga kõrgetel temperatuuridel ja soovitatav on vältida ka tugevat tsentrifuugimist. Samuti ei soovitata polüestrit sisaldavaid tekstiilitooteid kõrgel temperatuuril triikida.

Jaga
Kommentaarid