31-aastane Mwamba väidab, et sai külmetamise tõttu nii ränga kogeluse, et tema jutt on teistele inimestele pea mõistetamatu, vahendab Daily Mail.

Osa Mwamba nõudest on 400 000 naela tulevase teenistuse kaotamise eest, sest kõnehäire mõjutab tema võimalusi tööd saada.

Mwamba advokaat Gurion Tausig ütles kohtus, et kogelemine on tõsine ja mõjutab mehe sotsiaalset suhtlemist.

Lapsena oli Mwambal kerge kogelemine, aga külma käes viibimise trauma põhjustas probleemi „märkimisväärse tugevnemise”, teatas advokaat.

Tausig rääkis kohtunik Victoria McCloudile, et Mwamba on muutunud töökaaslaste jaoks peaaegu arusaamatuks, millel on suur mõju tema elustiilile. Samuti mõjutab saadud kahjustus tema tööväljavaateid.

Külmavigastusi, mis ei ole külmumine (inglise keeles non-freezing cold injury ehk NFCI) põhjustab pikk viibimine külmades ja märgades tingimustes, mis aga ei ole külmumine, sest seda tekitab koe jahtumine, mitte külmumine.

Briti kaitseministeerium on mõnede selliste juhtumite eest vastutuse võtnud, aga Mwamba puude ulatusega kaitseministeerium nõus ei ole.

Ministeerium nõuab, et Mwamba tõestaks täies mahus oma vigastust ja kaotusi järgmisel aastal toimuval kohtuprotsessil. Kaitseministeeriumi advokaadi Andrew Wardi sõnul ei ole teada, et NFCI põhjustaks olemasolevate kõnehäirete ägenemist.

Mwamba astus Suurbritannia sõjaväkke 2009. aastal ning teenis algselt jalaväelase ja kaardiväelasena üksuses nimega Coldstream Guards, mis julgestab kuningannat ja teisi õukondlasi.

Seejärel ühines Mwamba kuninglike insenerivägedega ning saadeti soomusinsenerirügemendi koosseisus 2017. aasta novembris Eestisse.

Mwamba viibis Eestis 10. novembrist 3. detsembrini.

Kohtuprotsess peaks aset leidma järgmise aasta juuni ja oktoobri vahelisel perioodil.