USA president Joe Biden hoiatab Venemaa riigipead Vladimir Putinit sissetungi eest homme plaanis oleval videokohtumisel ning vastumeetmetel on NATO ja Euroopa Liidu täielik toetus, ütlesid Euroopa riigikaitse- ja julgeoluametnikud Financial Timesile.

USA otsus jagada oma luureandmeid Euroopa riikidega ja esineda avalike hoiatustega tuleneb Washingtoni lootusest, et kindlustades Lääne toetuse sanktsioonidele, saab rõhutada Moskvale, et igasugune agressioon läheb kalliks maksma. Santsioonide ja muude vastumeetmete üksikasjad on veel arutluse all.

USA luureandmeid, mis kirjeldasid Venemaa vägede paigutamist Ukraina piirile kui tõendit võimaliku rünnaku ettevalmistamise kohta, ning Kremli arvatavate kavatsuste analüüse jagati kahepoolselt ja kollektiivselt NATO liikmetega ja Euroopa Liidu diplomaatiliste kanalite kaudu, teatasid dokumentidega tutvunud ametnikud Financial Timesile.

29 NATO liitlasega jagatud materjali hulka ja detailsust nimetas üks ametnik „äärmiselt ulatuslikuks”.

Luureandmete jagamise ebatavalise taseme tingis mõnede Euroopa liitlaste vastumeelsus USA sissetungi ettevalmistamise väiteid usutavaks pidada, teatas neli allikat Financial Timesile.

Varem salajaste üksikasjade avaldamine algas novembri alguses enne NATO ministrite kohtumist eelmisel nädalal, kus arutelud Ukraina teemadel domineerisid. Luureandmed aitasid muuta vestlusteema sellest, kas hoiatus on asjakohane, selleks, kuidas sissetungi kõige paremini ära hoida.

„Paljud liitlased ei olnud veendunud, et toimuvad tõsised asjad,” ütles üks ametnik. „Me olime üllatunud selle lõhe üle – kuidas ja miks nägi USA asju, mida meie ei näinud.”

„Kui ma peaksin võrdlema helilõike enne seda infot ja siis Riias, oli suur nihe USA versiooni suunas asjadest,” lisas ametnik.

Biden ütles reedel, et valmistub ulatuslikeks ja sisulisteks algatusteks Venemaa heidutamiseks agressioonist loobuma.

„Me oleme olnud Venemaa tegevusest teadlikud pikka aega ja ma ootan, et meil tuleb pikk jutuajamine,” ütles Biden videokohtumise kohta Putiniga.

USA teatas, et Venemaa on teinud ettevalmistusi saja pataljoni taktikalise grupi 175 000 sõjaväelasega positsioonidele paigutamiseks erinevatesse strateegilistesse kohtadesse Ukraina piiril, mida toetab 100 000 reservisti.