Võitlemaks kolmanda lainega, mille tipphetkel, novembri keskpaigas, nakatus Covid-19 viirusega ligi 15 000 inimest päevas, kehtestati Austrias 22. novembril täielik lockdown. Tegemist on juba neljanda täieliku sulgemisega selle pandeemia jooksul, lisaks sellele teatas Austria kantsler Alexander Schallenberg, et alates veebruarist on vaktsineerimine kõigile riigi püsielanikele kohustuslik.

Austrias on sellest saati maad võtnud laiaulatuslikud protestid, millest suurim tõi eile Viini tänavatele üle 40 000 inimese. Lehvitati loosungeid nagu "Ma otsustan ise enda eest", "Make Austria Great Again", "Minu keha, minu valik" jpt. Valdav osa loosungeid nõudsid kohustusliku vaktsineerimise lõpetamist, valitsuse käske võrreldi fašistliku korraga.

"Mõtlen, järelikult demonstreerin". Austrias on protesteerimine saanud viimaste nädalate jooksul tavapäraseks.

"Ma olen siin, sest ma olen sundvaktsineerimise vastu," ütles üks protesteerija Reutersile. "Ma olen inimõiguste poolt ning nende rikkumine tuleb lõpetada!"

Põhjuseid, miks tänavatele tuldi, jagus erinevaid: kes oli mures oma laste pärast, kes oli mures vaktsiinide ohutuse pärast, levinud oli üleüldine rahulolematus valitsuse tööga. Austrias on teravnenud poliitilise olukorra tõttu viimase kahe kuu jooksul juba kaks korda kantslerit vahetatud.

Protestid kisuvad vägivaldseks

Viimaste nädalate piirangutevastased protestid on kaasa toonud kokkupõrkeid politseiga üle kogu Euroopa, nii ka eile. Mõned meeleavaldajad sihtisid korrakaitsjaid ilutulestikuga, politsei kasutas vastu pisargaasi. Mitu inimest peeti vägivaldse käitumise eest kinni.

Austria nakatumisnäitajad on riigi sulgemisest saati langustrendis, 4. detsembril teatati 7304 uuest juhtumist. Kokku on Austrias Covid-19 viiruse tagajärjel surnud pea 13 000 inimest.

Jaga
Kommentaarid