Alliku sõnul on lennujaama personal edastanud neile kõikide riskiriikidest saabuvate lendude ajad kuni 15. detsembrini. Valitsuse otsusel kehtib neist riikidest saabudes testimiskohustus, vältimaks koroonaviiruse uue omnikrontüve levikut kodumaal.

"Need ajad on võimaldanud planeerida meie lennujaama esimese korruse Medicumi avalikku testimispunkti meedikuid rohkem vastavalt riskiriikidest lendude saabumisele," selgitas Allik. "Nii täna kui ka homme, pühapäeval,"

Ajad on olemas ka testimise kõnekeskusel. "On võimalus, et inimesed näevad riskiriigist saabudes järjekorda, ei soovi seal seista, helistavad lennujaamas olles kõnekeskusesse ja panevad endale järgmiseks päevaks sobivasse riiklikku punkti aja," sõnas avaliku testimise koordinaator. "Meie kõneliini teenindajad on valmis ka homme perede arvelt panustama, et kõik saaks võimalikult kiirelt testima."

Testimisaega on piiriületajatel võimalik endale panna telefoninumbril +372 678 0000 argipäeviti kella 9-19 ja nädalavahetusel kella 10-16.

"Juba neljapäeval, kui saabusid lähestikku kaks Egiptuse lendu, aitas ka Tallinna lennujaama julgestusteenistus meil inimesi suunata ja infot jagada. See aitas inimesi oluliselt," leidis Allik.

Tallinna lennujaama testimispunkt

Avaliku testimise organisatsioon juhindub oma töös valitsuse otsusest ja Terviseameti juhistest.

Nii peavad kõik Lõuna-Aafrikast, Egiptusest ja Türgist saabujad end koroonaviiruse suhtes PCR testima. Seda saab teha Tallinna lennujaama 1. korruse, Tallinna sadama A- ja D-terminali Medicumi testimispunktis ja Narva piiril Corrigo punktis.

Rongiga, laevaga Paldiskisse või muu transpordivahendiga maismaad pidi Eestisse saabudes saab end testida avalikus testimispunktis eelbroneeringu alusel.

Kes soovib siseriiklikku punkti panna aja kas mööda maismaad saabudes või kui näeb sadamas liiga pikka järjekorda, siis tuleb aja broneerimiseks helistada samuti avaliku testimise kõnekeskusesse piiriületajate numbril +372 678 0000.

"Meie soovitus oleks helistada paar päeva ette, kui on Eestisse saabumine teada," märkis Allik. "Siis ei pea ootama, vaid võite kohe suunduda mugavalt siseriikliku testimispunkti konkreetsel ajal. Testimise aluseks on Terviseameti iseteeninduses täidetud piiriületaja deklaratsioon ja saatekiri vormistatakse telefoni teel testimise kõnekeskuse teenindaja poolt."

PCR proovi saab anda ninaneelukaapest või kurguloputusvedelikust. Viimase puhul on vajalik olla 1 tund enne proovi andmist söömata, joomata, nätsu närimata ja suitsuta. Vastuse saab digilugu.ee keskkonda või välismaalase puhul krüpteeritult maili teel.

Terviseamet korraldab järelvalvet, viies kokku saabujad, deklaratsiooni täitjad ja testi tegemata jätjad. Endale sobivaima avaliku testimispunkti võib leida veebilehelt https://koroonatestimine.ee/testimispunktid/

Jaga
Kommentaarid