Venemaa on paigutanud Ukraina piirile kümneid tuhandeid sõdureid, nõudes samal ajal USAlt garantiid, et Ukraina ei ühine NATOga ning et allianss hoidub sõjalistest manöövritest Ukraina territooriumil ja selle ümbruses.

"Venemaa plaan hõlmab sõjalist pealetungi Ukraina vastu juba 2022. aasta alguses kaks korda suurema jõudude mastaabiga, kui nägime möödunud kevadel Venemaa erakorralisel õppusel Ukraina piiride lähedal," ütles ajalehele USA administratsiooni ametnik, kommenteerides tundlikku teavet. "Jutt on hinnanguliselt 100 taktikalise pataljoni ulatuslikust liikumisest ühes 175 000 sõduri, soomukite, suurtükiväe ja tehnikaga."

Ohuhinnang põhineb salastamata USA luuredokumendil, mis sisaldab satelliidifotosid, mille on näha Vene vägede koondumist neljas erinevas kohas. Teadaolevalt on Ukraina piiride lähedal 50 taktikalist pataljoni koos "äsja saabunud" tankide ja suurtükiväega.

Kui Ukraina luure andmetel on nende piiri lähedal umbes 94 000 Vene sõdurit, siis USA hinnangul jääb see arv umbes 70 000 kanti - ometi ennustab viimane Venemaa kontingendi kasvamist koguni 175 000 sõdurini ja kirjeldab taktikaliste pataljonide ulatuslikku liikumist piirile ja piirilt, "hägustamaks kavatsusi ja tekitamaks ebakindlust".

USA analüüs Venemaa plaanide kohta põhineb osaliselt satelliidipiltidel, mis "näitavad viimase kuu jooksul saabunud üksusi erinevatesse kohtadesse piki Ukraina piiri", ütles ametnik.

USA kaitseministeerium keeldus reedel luureteavet avalikult kommenteerimast, ent tunnistas pressiteenistuse vahendusel, et on "sügavalt mures tõendite pärast, mille kohaselt teeb Venemaa plaane agressiivseteks sammudeks Ukraina vastu". Ministeeriumi kõneisik kolonelleitnant Tony Semelroth kutsus Moskvat üles pingeid maandama.

Venemaa sõjalised sammud tulevad ajal, mil Moskva on tekitanud Washingtonis küsimusi seoses reservväelaste äkilise mobiliseerimisega ja oma retoorika dramaatilise eskaleerumisega Ukraina suunal. Vene ametnikud on samal ajal kaitsnud reservväelaste mobilisatsiooni kui vajalikku abinõu, mis aitab kaasa relvajõudude moderniseerimisele, ning president Vladimir Putin on nimetanud USA väiteid kuulujuttudeks ja öelnud, et Venemaa ei ähvarda kedagi.